07.10.2008 17:19

Къде се скриха обущарите?

Видян 5020 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Случва се и в най-добрите семейства, както и с най-добрите обувки. Понякога се случва нещо извънредно и им се налага ремонт. В случая с обувките понякога трябват и връзки.


Ако сте пробвали да намерите обущар или да си купите нови връзки в София напоследък, със сигурност сте си казвали – че къде се дянаха?


Срещат се все още такива табели и хора,които вършат тая работа (понякога пише просто „обущар”). Имат работа и ще имат, особено в преходни сезони като този. В кварталите ги познават и те познават квартала, макар че понякога идват от другия край на града, неизвестно по какви причини.


Общо взето са единствените практикуващи истински занаятчии, като не броим фризьори, шивачи, чиито занмания все пак са от по-друг характер.


Цените на услугите си определят на око, понякога по симпатии, сроковете за изпълнeние - също. Сами са си господари и в отношенията им с клиента важи максимата „ако щеш”.


Цените все пак , освен от характера на обущаря и благоразположението му към човечеството, зависят логично от квартала и от клиентелата. Поправката на едни капачки на дамски ботуши например, варира между 5 и 15 лева.


Има напредничави и модерни хора и в тази професия. Не че е странно,но все пак е малко изненадващо,че си имат сайт, а също така,че предлагат услуги по домовете.Всъщност услугите по домовете са истински изненадващото.Струват с 50% повече.Социалната ориентация на „ЕТ Гръми” очевидно намалява услугите за инвалиди по домовете- 30% върху цената. „Ние се различаваме по нещо много основно от всички останали в бранша – пише в сайта им – предлагаме всичко в сферата на дамската и мъжката обувка,но и извършваме всякакви видове прекрояване,поправка,боядисване на различни кожени изделия”. Цените на услугите можете да видите във въпросния сайт.Те са за обикновени и за експресни услуги,за ателиетата,и по домовете.Трябва човек да си упражни въображението наистина,за да измисли по какви причини някой може да си поръча поправка на обувки,чанта,или например яке „по домовете”. А в ателието на ул.”Иван Шишман”, след консултация с главната майсторка /млада жена и симпатична/, ми поискаха 6 ле


ва за смяна на четирисантиметров цип на портмоне за срок от два дена.Пробвайте и вие.Може да се окаже в известен смисъл приключение, ако сравните преживяването с обичайното общуване при кварталния обущар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец