Свързани новини

30.04.2009 09:23

Изложба "За свобода и обединение”

Видян 2798 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В чест на Деня на храбростта и Българската армия днес от 11 ч. в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата "За свобода и обединение", съобщи БГНЕС.


В нея са включени експонати от оръжейната колекция на музея. Оръжията отразяват пътя на Българската армия и участието й във войните за независимост и обединение - Сръбско-българската война от 1885 г., Балканските войни 1912-1913 г., Първата световна война (1915-1918 г.), Втората световна война (1941-1945 г.). Изложените оръжия са използвани от редовия и офицерския състав на Българската армия. Сред най-интересните експонати са пушките "Шаспо", "Кринка" и "Бердана", с които е въоръжена създадената през 1879 г. Българска земска войска.
В началото на ХХ век Българската армия е превъоръжена основно с най-модерното за времето си оръжие - карабини и пушки "Щаер-Манлихери", както и с рядко срещаната картечница "Максим-Шпандау", а личното въоръжение на офицерския състав е с модерните пистолети "Люгер-Р 08", по-известни като "Парабелум".
Второто мащабно превъоръжаване на армията е осъществено в края на 30-те години на ХХ в., когато страната се подготвя за участие във Втората световна война. За пехотата са закупени пушки и карабини "Щаер-Манлихер", модел "95/34", карабини "Маузер", модел "98/34", картечни пистолети и автомати "МР 28", "МР 39/40", както и автомати от Чехия –"Збрьовка" и леки картечници "Збрьовка-Брен". В експозицията може да се види и прочутата картечница "МГ 34" – нейни модификации се използват и днес в повече от половината натовски армии.
Българската артилерия е превъоръжена с най-модерните немски артилерийски системи; верижната бронетехника разполага с едни от най-ефективните немски танкове - "Т ІV-Майбах", а авиацията лети върху крилете на прочутите "Месершмити" и "Щуки". Показано е и трофейно оръжие, пленено от турската, сръбската, гръцката и английската армия – свидетелство за героизма на българите по време на войните за свобода, независимост и национално обединение. В колекцията на музея е и изключително редкият трофеен автомат "МР 44-Щурмгевер". В изложбата са включени и български военни ордени – "За храброст", "Св. Александър", "За заслуга", "За военна заслуга" и др., с които са награждавани героите, а също и оригинални икони с изображения на български военни светци и художествени творби на бележити наши майстори – Николай Павлович, А. Морозов, Владимир Димитров-Майстора, които отразяват войнишкия бит.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни