Провъзгласена за най-значителната жена в историята на Франция.

Свързани новини

07.12.2022 16:43

Излиза биографията на Мария Кюри

Видян 1086 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Декември е месец за вдъхновение и какво по-подходящо четиво от историята на една от най-мотивираните и доказали се жени в съвременната история - Мария Кюри. Нейната романизирана биография е включeна в поредицата "Бунтарки" на издателство Емас, където компания ѝ правят Мария Монтесори и Сара Бернар.  Първата жена, носителка на Нобелова награда, единствената жена, удостоенa два пъти с Нобелова награда, единственият учен, удостояван с Нобелова награда за постижения в две различни науки. Първата жена преподавателка в Сорбоната. Провъзгласена за най-значителната жена в историята на Франция.


  Полякинята Мария Склодовска, по мъж Кюри.  Маня, възпитавана в строгата католическа вяра на полските шляхтичи в XIX век, е само на десет години, когато се отказва от Бога, защото е позволил сестричката ѝ, а после и майка ѝ да умрат. Отгледано и възпитано заедно със своите три сестри и един брат от баща си, момиченцето се интересува от математически задачи и от законите на природата и мечтае... Мечтае един ден да стане учен, да експериментира и да открива, да докаже на света, че момичетата са равни на момчетата, че те също могат да учат и да станат лекарки, конструкторки, физички, а не само добри домакини.


Но в родната Полша това е невъзможно - в университетите на поробената от Русия страна не допускат жени, а за следване в чужбина не може да се мисли, защото старият самотен баща на четири деца е останал без средства.  Ала за мечтите на Маня разочарованието не е преграда – завършвайки гимназия, 16-годишното момиче сключва „договор“ с по-голямата си сестра Бронислава да работи и да я издържа, докато следва в Париж, а после Броня да ѝ върне „услугата“. И бъдещата велика физичка става гувернантка и домашна учителка в богато семейство, където среща любовта, но и поредното разочарование в живота си...





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...