25.01.2023 23:09

ЮНЕСКО включи обекти в Йемен и Ливан в списъка на застрашеното световно наследство

Видян 2243 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организацията на обединените нации включи в своя списък на световното наследство древен град и язовир в разкъсвания от война Йемен и футуристичен парк в изпитващия недостиг на средства Ливан.


Агенцията на ООН за културата включи и двата обекта в списъка на световното наследство, които са в опасност - първият заради конфликта, който бушува в Йемен от 2014 г. насам, а вторият - заради "тревожното му състояние" и липсата на ресурси в Ливан за поддържането му.


В йеменската провинция Мариб бяха добавени седем археологически обекта, свидетелстващи за достиженията на царство Саба от първото хилядолетие пр.н.е. до появата на исляма през около 630 г., съобщи ЮНЕСКО.


Кралството, известно с легендарната Савска царица, по онова време контролира голяма част от пътя на тамяна през Арабския полуостров.


Сред новите обекти в списъка са древният град Мариб, два храма и останките от древния язовир на града - постижение на древното хидроложко инженерство, чието скъсване се споменава в Корана.


Органът на ООН заяви, че се надява решението да помогне за "мобилизиране на цялата международна общност за защита на обектите".


Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО гласува да добави в списъка и Международния панаир "Рашид Карамех" в северния крайбрежен град Триполи в Ливан.


Бетонният парк, намиращ се на кратко разстояние пеша от морския бряг, е проектиран от легендарния бразилски архитект Оскар Нимайер, но активисти предупреждават, че през последните години съществува риск той да се разпадне.


"Панаирът е водещият проект на политиката на модернизация на Ливан през 60-те години на ХХ век", заяви ЮНЕСКО, като го определи като "едно от основните представителни произведения на модерната архитектура на ХХ век" в региона.


Вписването му като застрашен обект на световното наследство "открива достъп до засилена международна помощ" за опазването му.


Ливанският министър-председател Наджиб Микати, който е родом от града, приветства решението като "голямо постижение за Ливан и ливанците, особено за град Триполи".


Активистите се надяват, че включването в списъка на ЮНЕСКО ще отвори пътя към донорско финансиране за спасяването на парка в страна, затънала от 2019 г. в една от най-тежките финансови кризи в най-новата си история.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог