06.11.2008 18:11

Финансовата култура в България

Видян 1690 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След приемането ни в Европейския съюз, държавата и управляващите имат за задача да покриват множество изисквания и клаузи, наложени от Европейската комисия и Съвета на Европа. Повратна точка за новоприети държави в ЕС, каквито сме ние е интегрирането ни в Икономическия и паричен съюз. Това изиска цялостна интеграция на фискалната ни политика. Основен принос и влияние върху финансовия климат  имат  банките, застрахователните дружества, финансовите брокери и други. В сегашната икономическа атмосфера банките стават все по-нужни, за да бъдем модерни европейски граждани и едва ли не са ежедневие. В няколко публикации ще обърнем внимание на различни финансови инструменти и ще обсъдим как избираме банката и желания продукт. Ще разгледаме особеностите на представените продукти и как конкурентите се стремят да привлекат капитал.


Основен продукт за една банка е депозитът. Най-често банките предлагат два вида депозити – срочни и безсрочни. Вложителят депозира парите си в спестовна сметка и очаква в замяна изплащане на лихва след определен период за срочните депозити или при дадени условия за безсрочните. Интересът на банката е, че работи с парите на вложителите, а вложителят получава приход от инвестицията. Този вид инвестиция е с висока сигурност и относително ниска доходност. Към момента Сибанк, ПИБ, Токуда, Алфабанк, ДСК, МКБ Унионбанк и Пощенска банка предлагат промоционални спестовни продукти. Когато избирате трезор, ако желаете да ползвате промоционални условия по депозити, основен фактор ще бъде валутата, в която искате да инвестирате. Последните тенденции са насочени към еврото, което присъства в промоционални условия. Вестник 19’ направи сравнение между водещите конкуренти.


Констатирахме най-висока доходност при еврото в Първа Инвестиционна Банка. От трезора предлагат „Свободен депозит” със средно-годишна лихва 8,06% като е възможно ползването на спестовната сметка като разплащателна такава, т.е. ако се изтеглят средствата не се губи лихвата. ПИБ също предлага срочни депозити с висока промоционална лихва. ДСК не изостава в класацията, но тяхното добро предложение е в левове. Пощенска банка са пуснали продукт „Спестовна сметка Супер Мега”, която е безсрочна с годишна лихва 5% за евро. Имат и 3-месечен срочен депозит с лихва 6% за евро, но ПИБ дава 7,5% за еквивалентен продукт. При избора на депозит трябва внимателно да преглеждаме при какви условия ще ни платят лихвата, защото често има допълнителни клаузи. Финансова грамотност в такива случаи означава да се предвидят всички особености на пазара и на финансовата атмосфера в момента. Фактори като инфлация и стабилност на валутата са от огромно значение, особено при съпоставка с условията на дадения финансов инструмент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей

Време е малко да поукротите топката и да се вгледате в себе си

Време е малко да поукротите топката и да се вгледате в