Каква е историята на еспадрилите?
05.09.2022 20:09

Еспадрилите - защо модният свят е луд по тях?

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свикнали сме да гледаме на еспадритие като на едва ли не ниска категория обувки. Те обаче са перфектни - леки и удобни, с еластична подметка и неспарващи крака материи като плат, велур или набук. Всъщност модните брандове се отнасят съвсем сериозно към тях и вече можете да видите модели на Calvin Klein, Boss, Armani, Polo Ralph Lauren и Geox. Едва ли има друг тип обувка с толкова интересна история. Научете повече за еспадрилите и ще видите защо имат заклети фенове от десетилетия.


Каква е историята на еспадрилите?


Нашето пътешествие започва още от 14 век, когато се появяват първите модели. Те се произвеждали от плат от юта - растение, което вирее в Индия и Бангладеш. Ютата е чудесен материал, използван от хилядолетия за направа на канап, чували, дрехи, пердета и, разбира се, мъжки еспадрили. Запазената марка на тези обувки е "въжето" - усукано влакно юта, свързващо подметката и горната част, която е от плат. Подметката първоначално е била от въже, а по-късно от гума.
Еспадрилите са изключително удобни и за това има редица причини: леки са и не заемат място, обуват се с едно движение, могат да се носят като ежедневна обувка, а моделите от мрежеста материя са може би най-подходящото лятно решение за крайбрежната разходка.


Някои модели имат кожени или велурени покрития вместо плат, предлагайки малко по-официален вид, който може да е подходящ за офис облекло. Мъжете най-често носят еспадрили с къси панталони, но вие спокойно можете да комбинирате и с летни костюми.


Въпреки че  стават популярни едва след 1970 г., техният произход се корени във Франция и Испания от четиринадесети век. Все още не се  знае точно откъде произлиза думата "еспадрилес", но има няколко интересни теории. Еспарто е вид трева, отглеждана в Средиземно море. Има жилаво влакно, първоначално използвано за направата на обувките. На каталонски Esparto се превежда като Espardenya. Лесно е да се види как това може да е допринесло за името espadrille.


Има, разбира се, и друга версия за произхода - Espardenya е морско животно, често срещано в ястия в Ибиса, Испания.  И накрая, има възможност името на еспадрилите да произхожда от Espartinas,  град в Испания.


Независимо от името, оригиналните еспадрили са подобни на съвременните модели, които може би притежаваме. В началото са били използвани предимно от мъже селяни. В средата на миналия век те се появяват в САЩ, като "вина" за това има и киноиндустрията. Един от хитовите филми за времето си, например е "Маями Вайс" и в него Дон Джонсън е обут в еспадрили. Вие пък можете да поръчате своя чифт от MODIVO на https://modivo.bg/c/muzhe/obuvki/espadrili


С какво да носим еспадрили?


Лесен ли ви се струва този въпрос? Нека все пак видим с какво най-добре могат мъжете да съчетаят своите еспадрили. Вече стана дума, че това е изключително лятна обувка и съвсем естествено можем да комбинираме с други летни аксесоари. Но нека започнем с дрехите. Моделите от плат се допълват перфектно с ленен дълъг панталон или дори костюм от същата материя. Мнозина предпочитат да ги носят с къси над коляното панталони, шорти и риза с къс ръкав - перфектната плажна мода, съчетана и с оутфит за  крайбрежни коктейли след залез. Разбира се, няма да пропуснем сламените шапки, кожените гривни или колан.

Въпреки че се конкурират за вниманието ни с чехлите и кожените сандали, те си остават топ вариант за почивката. Но пък ако ви липсват сандалите, ето едно чудесно място за вас https://modivo.bg/c/muzhe/obuvki/chekhli-i-sandali


Грижата за тези чудесни обувки не е никак трудна. За разлика от платнените модели, еспадрилите са изработени от естествени материали, което означава, че не трябва да се слагат в пералня. Вместо това поставете малко сапун върху влажна кърпа и избършете. Готово - отново имате най-удобното лятно решение.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни