27.09.2009 16:33

Екодестинация №1 у нас спори за европейска титла

Видян 1619 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белица, носител на наградата Отлична туристическа дестинация, свързана със защитените територии, ще спори за европейска титла в тази дисциплина. Идната седмица в Брюксел ще изберат екодестинация №1 на Стария континент. Нашият кандидат е южният град, който спечели на 13 май националния конкурс, организиран от Държавната агенция по туризъм и ЕС. Конкуренцията не беше лека, тъй като 953 натурални забележителности в нашата малка родина кандидатстваха за престижната титла. Проектът “Белица – природният феномен на Рила”, бе реализиран от читалище Г. Тодоров. Част от чара на мястото е, че се намира сред величествените гори между трите могъщи планини Рила, Пирин и Родопите. Белица е на 170 км от София, недалеч от Банско. Освен с кола по магистралата за Гърция с отклонение вляво, от столицата до градчето се стига и с директен автобус от Овча купел всеки ден в 14.30.


Много по-оригиналният път обаче е да вземете теснолинейката от гр. Септември – това са 4 минивлакчета на ден, които пътуват по 4 часа из най-дивните места на планините, останали недокоснати от човека. Курортът на града се нарича Семково с хотели, вилни селища и хижи и с чудесни кръчми. Недалеч е известният в цяла Европа парк за реадаптация на танцуващите мечки, реализиран от международната организация Четири лапи със съдействието на легендата на френското кино Брижит Бардо. Живописните екопътеки край непознатите за повечето хора планински ледникови езера в Пирин и Родопите над Белица са не по-малко атрактивни. Разработени са 6 специални екотуристически маршрута с гид.


Традиционният познавателен туризъм пък се радва на забележителности като тракийско селище от 2500 г. пр. Хр., както и двете църкви – едната на близо 4 века, а другата на 2 и половина. Около Белица е пълно със свети места и параклиси. Запазени са абсолютно автентични, а не напудрени като копривщенските стари къщи. Мнозина не спират да снимат и черковния часовник на Белица – нейният символ. 


Белица е едно от малкото места у нас, където са разработили и образователен туризъм.Поради богатата флора и фауна в района децата имат уникалния шанс да наблюдават растения и животни, които познават само от телевизията и интернет. Специално подготвени хора им разказват всичко за природните богатства на Белица и на България. 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на