10.09.2008 13:21

Джиповете покоряват автомобилния пазар

Видян 2916 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече хора заменят леките си автомобили с далеч по-надеждните джипове, сочат официалните статистики за потреблението на колите. Изборът на возилата в този клас става все пъстър, а конкуренцията между производителите все по-ожесточена. Гигантите в автомобилостроенето естествено реагираха на тенденцията и на световния пазар вече почти няма компания, която да си позволява да не предлага в гамата си от модели офроуд автомобил.
В класа на високопроходимите коли, които превръщат разходката в планината в удоволствие, а шофирането през зимата в безгрижие битката за купувачите противопоставя американските и японските производители. Тук европейските концерни отстъпват за разлика от конкуренцията при леките коли.
Един от автомобилите с традиции и доказан положителен имидж на пазара е Гранд Чироки на американската марка Джип, чието име на практика е станало нарицателно за класа на високопроходимите. Моделът, кръстен на северноамериканското индианско племе е бивш армейски джип, който в последствие се превръща в луксозно возило, подходящо както за екскурзии в дивата природа, така и за лов в трудно достъпни терени. Задвижването на колелата е 4X4. Макар че моделът се предлага със свръхмощен 8-цилиндров двигател, най-добре му пасва 4-литровият шестак. Агрегатът, който може да бъде дизелов или бензинов е достатъчно мощен, за да не ви изневери и в най-сложните ситуации, но това удоволствие естествено не е никак евтино, тъй като разходът на гориво за 100 км пробег не пада под 14 л. Джипът е лесен за управление дори при висока скорост, а товарът, който може да превозва достига респектиращите 3.5 тона. Типично по американски комфортът в Чирокито е на висота, като дори седалките се затоплят или охлаждат автоматично чрез сензори. Който иска да притежава Гранд Чироки трябва да си приготви солидна сума, от порядъка на стотина хиляди лева.
Цивилният вариант на гордостта на американската армия – Хамър респектира с размерите си, близки до тези на камион и агресивния си дизайн. Едва ли има терени, които Хамърът да не може да преодолее. За качествата му и голямата гама от екстри, които се предлага производителят мераклиите да си купят този офроуд автомобил трябва да се изръсят цели 145000 лв. и то за малкият вариант, който е оборудван с 3.6-литров двигател с мощност 220 к. с.
Ярък представител на японските офроуд автомобили е Сузуки Гранд Витара. 2-литровият бензинов двигател с мощност 140 к. с. е компромисният вариант за купувачът, който се е спрял на тази марка. Той е доста икономичен и тегли стабилно купето на Витарата, но пък би създал впечатление за мудност сред по-претенциозните. Естествено едното е за сметка на другото. Вседеходът е стабилен, а пътният просвет е доста висок – 20 см. Японецът, който през 2005-та се пребори за джип на годината се предлага на доста приемлива цена, варираща от 37000 до 50000 в зависимост от модификацията.
Паджерото е гордостта на Мицубиши. През годините този вседеход изгради имидж на един от най-сигурните автомобили. Предлага се с два агрегата – 3.2–литров дизел от новото поколение с директно впръскване Common Rail и бензиновия 3.8-литров 6-цилиндров символ за мощ, който изстрелва от 0 до 100 км/ч само за 10.8 сек. Цените на Паджерото варират от 77000 до 108000 лв.
Макар Европа да отстъпва по традиции в класа на джиповете не са пренебрегване вседеходи като Рейндж Роувър или Мерцедес GL. Горд собственик на някой от тези модели обаче може да бъде човек със солидни доходи, защото цените и на двата гравитират около 200-те хиляди лева.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Живо ще се интересувате от всичко

Живо ще се интересувате от всичко, което се случва