Свързани новини

01.12.2022 15:51

ДА! Цукерния Савенко с макови сладкиши

Видян 1133 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лвовският сирник, който виждате на снимката, е точно това, което опитахме при първото си посещение в Цукерния Савенко. Цукерния значи сладкарница на украински, а заведението е заело позиции на скътаната улица Сердика на гърба на Министерския съвет още преди войната. Но не много преди нея. Домакините казват, че е на година. Първото, което прави впечатление е уютът, който на втория етаж на сладкарницата е гарантиран и от огнище.


Дизайнът е семпъл, но артистичен, гледката към стар и „очукан” централен софийски вътрешен двор внася допълнително есенно настроение. Освен лвовските сирници – има и друг вид – глазура от какао – шоколад, и със стафиди в изварата, която изпълва печивото, в цукернията ще намерите и класиката Киевский торт, но не всеки ден, а при специално организираните украински уикенди в заведението.


Те са съботници, защото в неделя то не работи. Друга класика – но руска – тортата Наполеон, смайва с доста големите си размери, особено на височина. „Това е оригиналният”, казват майсторките зад щанда и обясняват надълго кое как се прави. Даже и само на вид, пирожките им също са прекрасни., но си обещахме да ги пробваме при втората си визита. Апропо, на касата се събират и волни пожертвования за украинските бежанци у нас. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 01.12.2022 16:01

    Апропо - кой е написал статията-реклама!? Пълна анонимност. Всъщност - може би от украинското посолство....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец