Свързани новини

28.07.2020 09:05

Чистят кръчми с дезинфектанти с неясно съдържание

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зачестят сигналите, че в заведенията из страната се почиства с дезинфектанти с неясно съдържание. За това алармираха експерти от районните здравни инспекции РЗИ. Причината е, че често препаратите са в спрейове от други почистващи препарати. Така клиентите не могат да преценят дали подбраният дезинфектант е качествен и със съответното разрешение за биоцид от здравното министерство. В някои магазини дори предлагат козметични продукти за почистване на ръце като дезинфектанти.

Още с началото на пандемията от COVID-19 на пазара се появиха всякакви козметични продукти за ръце, които претендират, че убиват вируса. Привличат потребителите с надписи „антибактериален”, „антивирусен” или конкретни съставки. Без обаче да са минали каквито и да е тестове, и проверки, аларамират специалистите.

Козметичните продукти за почистване на ръцете достигат до пазара само след писмено уведомление от производителя. За разлика от тях, дезинфекциращите продукти, наричани биоциди, трябва да имат специално разрешение от здравното министерство. То се получава след преминаване през редица тестове.

„Биоцидът има за цел да дезинфекцира и намалява вредното въздействие на микроорганизмите. Ако продуктът бъде одобрен от Министерството на здравеопазването значи е качествен и върши работата, за която е предвиден”, посочва Димо Аладжов – ръководител на лаборатория.
Номерът на разрешителното за пускане на пазара задължително трябва да е изписан на етикета на дезинфектанта. Така, всички потребители могат да са сигурни, че продуктът е преминал тестовете и има дезинфекциращ ефект в действителност.
Друг надпис, който трябва да търсим на етикетите е дали продуктът има издадено разрешение от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара.

Препоръките на експертите са спиртът в дезинфектантите, които убиват коронавируса, да е между 60 и 80 процента. Ето защо компаниите са се насочили към оптималните 70%, защото това е абсолютно достатъчно количество алкохол, за да бъде превантивна мярка срещу вируси с обвивка, какъвто е и коронавирусът.

Освен спирта в биоцидите могат да се влагат и вещества, които омекотяват или ароматизират ръцете при втриване. Но и за тях се преминава през строги тестове. Препоръката на експертите е да ползваме течни дезинфектанти. Защо течните дезинфектанти са по-добри?

Ако сте обръщали внимание, в болниците всички дезинфектанти са течни. Причината е, че така те стигат до всички кътчета на ръцете ви. 
За това има и научни доказателства. Хората, които са се опитали да направят свои собствени дезинфектанти на ръце на базата на гел, могат да ви кажат, че класическите желиращи агенти се разпадат в контакт с високите концентрации на алкохол, които са  необходими, за да убиете вируси и бактерии. Тези средства няма как да образуват стабилен гел, тъй като полярните алкохолни групи прекъсват междумолекулните връзки.
Производителите използват различни трикове, за да задържат състоянието на желиращите продукти. Никой обаче не може да ви гарантира, че геловите съставки имат точно толкова алкохол, колкото ви е нужен. Често се предлагат и гелове, след употребата на които остава усещане за лепнене по ръцете, а не за чистота.

Експертите съветват да купуваме дезинфектанти само от аптеките, търговските вериги, дрогериите и другите големи магазини. Трябва да внимаваме с покупките на гелове и течности с неясен състав и произход от железарии, магазини за 1 лв. или пазари, тъй като много от тях могат дори да бъдат опасни за здравето ни. Има качествени продукти на достъпни цени, така че цената вече не е основно оправдание за закупуване на съмнителни продукти.

При препратите за дезинфекция на повърхности в дома и на работното място - съветът е да се използват най-вече при дръжките на вратите, ключовете на лампата, хладилника, шкафовете, пода, масата и местата, където оставяме храна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион