01/02

Свързани новини

08.03.2021 09:33

Берлинале’21 успя, но защо?

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Павлина Желева
специално за „19 минути“

71-вият онлайн международен кинофестивал Берлинале’21 приключи. Раздаде наградите на филмите, които си беше избрал и получи масовото одобрение на акредитираните потребители, които си беше посочил.
Как стана това и най-вече - защо ?
Основната причина е в преодоляването на обичайните страхове от какъвто и да е стрийминг онлайн, особено на съвсем топли заглавия, на които тепърва им предстои да излязат на световния пазар.
И така, фестивалът взе умното решение да предостави на част от международната преса достъп до всички традиционни конкурси. А взеизвестно е, че тъкмо журналистите са тези, които безкористно обичат киното и са способни на чудеса от храброст, само и само да се докопат до най-новите заглавия на любимите си режисьори. Очевидно, уреждането на въпросите с правата за онлайн излъчване далеч не са били прости действия, а са изисквали сериозни гаранции за сигурност срещу различни пиратства. И далеч не всички са повярвали, че пълната безопасност е сигурна, защото от първоначално обявените заглавия в официалния конкурс, две бяха заявени като селектирани, но в крайна сметка не участва в разпределението на наградите. Защо? Защото продуцентите на конкретните филми не дадоха право на фестивала да ги покаже онлайн. Филмите са В съседство, режисьорски дебют на немско-испански актьор Даниел Брюл и Фабиан, да отидеш при кучетата на Доминик Граф, исторически филм, базиран на творчеството на Ерих Кестнер.  
Така че, на този терен, Берлинале се прояви новаторски - най-големите межународни фестивали не се решиха да направят решителна крачка точно по този начин.
Друг причина за доброто приемане на тазгодишното издание е доброто ниво на официалния конкурс. Артистичният директор на фестивала, италианецът Карло Шатриан, който се грижи за подбора на филмите за втори път


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион