Свързани новини

24.07.2013 13:40

Бензинът най-скъп за българите

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нивото на нетната си средна заплата най-много бензин могат да си позволят поданиците на Люксембург – 2 300 литра месечно, като страната запазва лидерската си позиция в класацията. На второ място са норвежците с 2 200 литра, а тройката държави с най-достъпен бензин за населението се затваря от Великобритания, пише investor.bg.


Най-малко бензин със средна нетна заплата може да се купи в България – само 218 литра. Сред аутсайдерите са също Украйна и Румъния.


В началото на юли бензинът се е продавал най-скъпо в Норвегия, а най-евтино – в Беларус от 32 държави, показват данните от анализ на експерти на "РИА Рейтинг".


За първото полугодие на 2013 г. цените в Европа са се променяли разнопосочно, макар че с приближаването към средата на годината цените на горивата започнаха да се понижават на практика навсякъде заради спада в цената на петрола.


Рейтингът е изготвен въз основа на официални статистически данни, преизчислени в рубли според официалния курс на руската централна банка, посочват от агенцията.


Цената на литър бензин от типа А-95 в Норвегия в началото на юли е била средно около 3,60 лв. за литър.


„За много държави дори от благоденстваща Европа подобна цена изглежда много висока. Но за повечето норвежци с техните значителни доходи според световните стандарти тази цена изглежда не е притеснителна. Още повече, че значителна част от цената на бензина в Норвегия влиза в местния бюджет, а не в петролните компании. Затова тук горивото изпълнява и социалната функция на преразпределяне на благата“, отбелязват експертите, изготвили анализа.


На второ място е Италия с многобройните икономически проблеми, като литър бензин там е струвал около 2,96 лв. В тройката на водачите влиза и водещият петролен търговец Холандия, където цената на литър гориво достига около 3,38 лв.


На опашката в класацията са държавите от Митническия съюз – Русия, Казахстан и Беларус. На последното място е Беларус, където според оценките на "РИА Рейтинг" литър бензин А-95 е струвал 1,33 лв. Трябва да се отбележи, че цените на горивото в Беларус се регулират от държавата.


На второ място отзад напред е Казахстан с цена от 1,38 лв. за литър бензин. Русия със средна цена на бензина от 1,42 лв. за литър заема 30-тото място в класацията.


При дизеловото гориво в първата тройка в началото на втората половина на годината влизат Норвегия с 3,20 лв. за литър, Швеция с 3,19 лв. и Италия с 3,18 лв. Най-евтино дизеловото гориво остава в Казахстан, Беларус и Русия.


От "РИА Рейтинг" отбелязват и че в някои европейски държави дизелът е по-скъп от бензина, като най-очебийна е тази разлика във Великобритания, Румъния и България. Най-високата разлика в цените в полза на бензина е отчетена в Холандия, Дания и Гърция.


Най-силен ръст на цените на бензина в абсолютна стойност през първата половина на годината е отчетен в Норвегия, България и Финландия – с по 2% между януари и юни. Най-голям спад е регистриран във Великобритания и Полша (по 4%) и Литва (3%).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак