Свързани новини

21.01.2022 11:40

200 забележителни речи и тяхната история

Видян 2375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Имам една мечта“, „Властта на народа, от народа и за народа“, „Звездният им час“, „Съборете тази стена“, „Дай ми свобода или нека умра!“, „Най-сетне свободни!“ Това са едни от най-великите речи за всички времена. Зовящи за война или за мир, израз на гняв или в търсене на справедливост, призоваващи на бунт за свобода. В тази книга са представени най-важните откъси от 200 речи, които са променяли света – от античността до наши дни. Всяка от тях е съпроводена от кратки бележки, запознаващи с контекста и моментните обстоятелства при произнасянето й. Включени са текстове от речи на Сократ, Юлий Цезар, Жана д’Арк, Елизабет І, Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Махатма Ганди, Адолф Хитлер, Уинстън Чърчил, Джон Ф. Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Барак Обама и на много други. Джейкъб Ф. Фийлд е научен сътрудник в Кеймбриджкия университет. Получава научна степен по история в Университета на Оксфорд. Преподавал е икономическа и военна история в новозеландския университет „Меси“ и в Уайкато.
Джейкъб Ф. Фийлд е научен сътрудник в Кеймбриджкия университет. Получава научна степен по история в Университета на Оксфорд. Преподавал е икономическа и военна история в новозеландския университет „Меси“ и в Уайкато.

Още в същата поредица:
Големите идеи накратко
Световната история накратко
Психологията накратко
Философията накратко
Бъдещето накратко
Математиката накратко
***
СЛОВАТА, КОИТО ТВОРИХА ИСТОРИЯ –
ОТ ДРЕВНОСТТА ДО НАШИ ДНИ

Всяка календарна година започва с новогодишно слово на държавния глава. С речта си цели да очертае предизвикателствата, да пожелае здраве и благоденствие и да ни вдъхне вяра за по-добро бъдеще. В тези първи дни от Новата 2022 година, когато се замисляме доколко речта  от новогодишната нощ ни е въздействала, се появява на книжния пазар справочникът на Джейкъб Ф. Фийлд „Великите речи накратко“ (изд. Книгомания). Преподавателят по икономическа и военна история в университета „Меси“ и в Уайкато, Нова Зеландия, е подбрал 200 забележителни речи и ни разказва накратко тяхната история – текстовете в томчето от 416 страници са придружени и с подходящи черно-бели фотографии и илюстрации на редица световноизвестни личности от близкото и далечното минало.

„Словото подтиква хората да преминат към действия – мобилизира обществото да застане зад някаква кауза, вдъхновява народа да се бори за свободата си, насочва общественото внимание към някаква несправедливост или нарушение на принципа за равенство между


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.