17.03.2009 17:10

130 българи с инфаркт на миокарда на 1 млн. - на ангиопластика

Видян 3801 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва 130 българи на милион население, които са получили тежки инфаркти на миокарда, са имали възможността да се подложат на коронарна ангиопластика или на така нареченото разширяване на коронния съд с импланти, предаде БГНЕС. Според специалистите това е един от най-ефективните методи за лечение на инфаркти. Това разясни днес пред варненските медии представителят на Европейското кардиологично дружество проф. Петр Видимски. Той е на посещение на екипа на отворилата врати преди два месеца в морския град Специализирана Кардиологична болница. Здравното заведение, което е част от мрежа кардиологични клиники в страната, работи активно със специалисти от Чехия, които обучават български лекари.
През тази година проф. Видимски ще председателства инициативата на Европейското кардиологично дружество, наречена “Стенд за живот”. Тя е фокусирана основно върху животоспасяващите индикации на коронарната ангиопластика. Тя представлява разширяване на коронния съд с импланти. Методът представлява разширяване на стеснен кръвоносен съд с балон и поставяне на метален имплант. По думите на проф. Видимски това лечение е най-ефективно при пациенти с остри инфаркти на миокарда и води до намаляване на смъртността с 50 %. По думите му инициативата “Стенд за живот” ще се фокусира върху няколко държави в Европа, в които ангиопластиката не е достатъчно използвана като лечение при пациенти с остър инфаркт на миокарда. България е една от тези 4 страни. Другите три държави са Франция, Турция и Сърбия. Вторият етап от проекта ще обхване вероятно Португалия, Испания и Гърция. Проектът е стартирал преди няколко месеца. В рамките му екип от Европейското кардиологично дружество е направило проучване на сегашната ситуация в страната ни. Според проф. Видимски средният брой на извършените операции трябва да е 600 на милион население. Проучванията сочат, че в Хърватия цифрата е 443 на 1 млн. души, в Унгария е 576, в Сърбия 157, а в Румъния едва 20 души на един милион са си правили ангиопластика. По данните на Дружеството докато в Чехия 93 % от болните с инфаркт на миокарда могат биват оперирани безплатно, то в България броят на хората, приети в болница, които са подложени на интервенцията са едва 23 %. В рамките на инициативата “Стенд за живот” представители на Европейското кардиологично дружество ще водят преговори за сътрудничество с Българското кардиологично дружество, с Министерството на здравеопазването, Здравната каса и правителството.
Благодарение на работата на проф. Видимски още преди 10 години в Чехия е развита мрежа от медицински центрове, в които се извършват сложните операции. По думите му Чешката република успява да бъде водеща страна в Европа в това отношение, тъй като държавата, макар и да не е най-богатата, е фокусирала всичките си ресурси в изпълнението на този проект. Така в момента в Чешката република всеки един пациент, който е получил остър инфаркт на миокарда, независимо дали живее в голям град или малко село получава възможността за ангиопластика, която се заплаща от държавата.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни