Свързани новини

23.11.2011 14:23

Засякоха космическия апарат "Фобос-Грунт"

Видян 1923 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Станцията за проследяване на Европейската космическа агенция в австралийския град Пърт е приела тази нощ радиосигнал от руската космическа станция "Фобос-Грунт", информира днес.бг. Това е било потвърдено и от руската космическа агенция "Роскосмос".В момента нейни специалисти анализират и обработват информацията, съобщи РИА Новости. Опитите за установяване на стабилна връзка с "Фобос-Грунт" с помощта на европейските станции ще продължат и през следващата нощ. Вчера руската космическа агенция "Роскосмос" призна, че на практика вече няма надежда за спасяването на космическия апарат "Фобос-Грунт". На всеки две години разстоянието между Марс и Земята се съкращава, което улеснява стартирането на мисии за изследване на Червената планета."Фобос-Грунт" бе изстрелян с ракета "Зенит" от космодрума в Байконур, Казахстан на 8 ноември. Двигателят на апарата обаче не успя да се включи и "Фобос-Грунт" не достигна траекторията на полета си към Марс."Фобос-Грунт" е първият опит на Русия да осъществи междупланетна изследователска мисия след провала през ноември 1996 г. на сондата "Марс 96", която падна в Тихия океан.


"Засега може да кажем само, че една от станциите е успяла да се свърже с "Фобос-Грунт". Това обаче е самото начало на процеса, още не сме получили телеметрията, но работим в тясно сътрудничество с руските ни колеги," казва Рене Пишел, представител на ЕКА в Русия, цитиран от Дневник.


Информацията за състоянието на космическия кораб в момента е противоречива. Руснаците твърдят, че имат връзка с кораба, но не могат да предадат информация, защото той изчезва от видимост през няколко минути ("Фобос-Грунт" обикаля Земята за час и половина). Сега съществуват надежди, че ЕКА ще успее да получи телеметрия от кораба и след това руснаците ще успеят да използват новите данни за репрограмиране на мисията и евентуалното й изпращане някъде другаде.


От НАСА твърдят, че "Фобос-Грунт" ще влезе в плътните слоеве на земната атмосфера още на 26 ноември, след което ще започне необратимо падане. От "Роскосмос" обаче казват, че апаратът може да продължи да кръжи около Земята до февруари. Къде евентуално ще се "приземи" "Фобос-Грунт" ще стане известно непосредствено преди самия удар, като руснаците са в състояние да направят нужните изчисления най-малко 24 часа преди падането на космическия кораб.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.