След края на Втората Световна война Чехословакия попада под влиянието на СССР

Свързани новини

01.07.2022 16:07

Volvo инвестира 1,2 млрд. евро в завод за електромобили в Словакия

Видян 6980 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След края на Втората Световна война Чехословакия попада под влиянието на СССР. Започвам с това изречение, за да няма и най-малкото съмнение – това е държава, споделила една и съща история с нашата, поне до началото на 90-те години. След това явно нещата доста са се променили, защото, докато у нас все още се надяваме да започне автомобилно производство, в по-голямата част от останалите държави от Варшавския договор отдавна тече такова, съобщава carmarket.bg.

И докато тук се радваме на 50-100 милиона инвестиции, Словакия се превърна в център на автомобилната промишленост. В страна, чиято територия е под 50 000 км. км, производствени мощности имат Volkswagen, PSA (сега Stellantis), Kia и Jaguar Land Rover. Към тях скоро ще се присъедини и Volvo. Шведската компания обяви, че третият (след Торсланда в Швеция и Гент в Белгия) производствен център на марката ще е именно в бившата комунистическа държава.

Новият модерен завод ще бъде климатично неутрален и ще произвежда само електрически автомобили, следвайки амбицията на Volvo да стане изцяло електрическа марка до 2030 г.

Новият производствен център представлява инвестиция от приблизително 1,2 милиарда евро. Ще се изгради в Кошице, западна Словакия, където ще бенефитира от създадената вече логистична мрежа, бидейки петият автомобилен завод в страната.

Изграждането на съоръжението ще стартира през следващата година, а монтирането на оборудването е планирано за 2024 година. Серийното производство на изцяло нова генерация електрически автомобили Volvo ще започне през 2026 г.


В унисон със стратегията на Volvo Cars да постигне климатично неутрално производство до 2025 г, заводът ще използва само климатично неутрална енергия.

Новият завод ще прoизвежда по 250 000 автомобила годишно и ще открие няколко хиляди нови работни места в региона. Той представлява и първото ново европейско производство на Volvo Cars за последните 60 години. Центърът в Торсланда стартира операции през 1964 г., а Гент отвори врати година по-късно. Заедно трите завода имат производствен капацитет от 600 000 автомобила годишно.Volvo Cars има амбицията да достигне 1.2 милиона годишни продажби до средата на десетилетието.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог