НАСА разпространи първите 5 изображения, заснети с космическия телескоп "Джеймс Уеб". Показваме ги в последователността, в която са публикувани на страницата на агенцията.

Свързани новини

13.07.2022 10:55

Вижте първите 5 изображения, заснети с космическия телескоп Джеймс Уеб

Видян 6210 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАСА разпространи първите 5 изображения, заснети с космическия телескоп "Джеймс Уеб". Показваме ги в последователността, в която са публикувани на страницата на агенцията.



Снимка 1: Този пейзаж от „планини“ и „долини“, изпъстрени с блестящи звезди, всъщност е ръбът на близкия, млад, звездообразуващ регион, наречен NGC 3324 в мъглявината Карина. Заснето в инфрачервена светлина от новия космически телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА, това изображение разкрива за първи път невидими досега области на раждане на звезди.



Снимка 2: Квинтетът на Стефа̀н, визуално групиране от пет галактики, е най-известен с това, че е на видно място в празничния класически филм „Това е прекрасен живот“. Днес космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА разкрива квинтета на Стефа̀н в нова светлина. Тази огромна мозайка е най-голямото изображение на "Уеб" до момента, покриващо около една пета от диаметъра на Луната. Той съдържа над 150 милиона пиксела и е изграден от почти 1000 отделни файла с изображения. Информацията от "Джеймс Уеб" предоставя нови прозрения за това как галактическите взаимодействия може да са довели до еволюцията на галактиките в ранната вселена.




Снимка 3: По-слабата звезда в центъра на тази сцена изпраща пръстени от газ и прах в продължение на хиляди години във всички посоки, а космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА разкри за първи път, че тази звезда е покрита с прах.
Две камери на борда на "Уеб" заснеха последното изображение на тази планетарна мъглявина, каталогизирана като NGC 3132 и известна неофициално като мъглявината Южен пръстен. Намира се на приблизително 2500 светлинни години.




Снимка 4: Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА е уловил отчетливата следа от вода, заедно с доказателства за облаци и мъгла, в атмосферата около горещата, бомбастична газова планета гигант WASP-96 b, обикаляща около далечна звезда, подобна на Слънцето.




Наблюдението, което разкрива наличието на специфични газови молекули въз основа на малки намаления в яркостта на точни цветове на светлината, е най-подробното от този вид досега, демонстрирайки безпрецедентната способност на "Уеб" да анализира атмосфери на стотици светлинни години.



Снимка 5: Космическият телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА възпроизведе най-дълбокото и рязко инфрачервено изображение на далечната Вселена досега. Известно като Първото дълбоко поле на "Уеб", това изображение на галактическия клъстер SMACS 0723 прелива от детайли.



Хиляди галактики – включително най-слабите обекти, наблюдавани някога в инфрачервения спектър – се появяват в полезрението на "Уеб" за първи път. Този отрязък от огромната Вселена покрива парче небе с размер приблизително колкото песъчинка, държана на една ръка разстояние от някой на земята.
Президентът на САЩ Джо Байдън разкри това изображение по време на събитие в Белия дом в понеделник, 11 юли.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.07.2022 08:50

    Би било добре милиардите изразходвани от Байден да отиваха за такива постижения главно, а не за оръжия за убиване. Така рейтинга му сигурно щеше да е милиарди пъти по-висок и страната му сигурно щеше да запаси водещото си място което сега губи непрекъснато.

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще