Свързани новини

03.02.2021 11:10

Ваксините показват различна ефективност по географски признак

Видян 3580 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данните от приключилите наскоро клинични проучвания на две ваксини срещу коронавирус показват, че защитата, която осигуряват по отношение на новия вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, е по-слаба.


Според здравни експерти това подчертава необходимостта да се ускори ваксинирането, за да се предотврати появата на нови по-опасни варианти на вируса, предава Ройтерс.


Резултатите от клиничните проучвания в няколко различни държави показват, че ваксините на Novavax и Johnson & Johnson са с по-ниска ефективност в Южна Африка, където новият вариант на вируса е широко разпространен, отколкото в САЩ и Великобритания.


От фармацевтичната компания Novavax обявиха в края на януари, че в Южна Африка ваксината им осигурява 50% защита, докато в Обединеното кралство ефективността ѝ е 89%.


Междувременно от Johnson & Johnson съобщиха, че тяхната ваксина има 66% ефективност след поставянето на една доза на доброволци при мащабно проучване на три континента.


Резултатите от проучването по региони обаче се различават съществено.


Например в САЩ, където преди дни бе доказан първият случай на южноафриканския вариант на коронавируса, ефиктивността на ваксината е 72% . В същото време в Южна Африка, където 95% от новите случаи на Ковид-19 са от новия вариант, ефективността е само 57%, пише Puls.bg.


Проучванията показват още, че другият по-заразен вариант на вируса, открит за първи път във Великобритания, се повлиява в по-голяма степен от ваксините, отколкото южноафриканския.


Резултатите от новите проучвания повдигат въпроса за това как високоефективните ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna ще се справят с новите варианти на вируса.


Двете ваксини показаха ефективност от около 95% в опити, проведени предимно в САЩ, преди новите варианти на вируса да бъдат открити в други страни.


Директорът на щатската фармацевтична компания Pfizer Алберт Бурла заяви при участието си в Световния икономически форум през януари, че има "голяма вероятност“ новите варианти на вируса в крайна сметка да направят ваксината по-неефективна.


От Pfizer обмислят дали да направят промени в своята ваксина, за да гарантира защита и срещу южноафриканския вариант.


Според здравни експерти и четирите ваксини ще изиграят своята роля за овладяване на коронавируса, защото предпазват от тежко боледуване и претоварване на болничната система.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 03.02.2021 12:50

    Неподходящите за възрастните хора демократични ваксини, които и без това си умират от това от което ги лекуват, са напълно подходящи при решаването на проблемите със средствата за пенсии на „властта“ от ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“!!! Ово е герберски стандарт!!!

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей