Рогозин определи проблемния космически кораб "Боинг Старлайнър" като намиращ се в "критично състояние"

Свързани новини

15.05.2022 08:12

Руснаците няма да "рискуват живота си" на американски космически кораб: Роскосмос

Видян 8446 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските космонавти няма да летят на американски космически кораби поради съображения за безопасност. Това твърди Дмитрий Рогозин, ръководител на националната космическа агенция Роскосмос, който говори в събота. Той добави, че все още не е постигнато споразумение с НАСА за съвместно ползване на места на корабите на другата страна.




Според Рогозин НАСА е движещата сила на инициативата за размяна на седалките, защото американците не искат да "губят летателните си умения на руските кораби".



Системата за кръстосване предвижда руският "Союз МС" да вземе един американец, а в замяна един руснак да получи място на американски кораб.


 


НАСА възнамерява да редува на всеки шест месеца Crew Dragon на частните американски космически производители SpaceX и Starliner на Boeing, след като последният бъде пуснат в експлоатация.




Рогозин определи проблемния космически кораб "Боинг Старлайнър" като намиращ се в "критично състояние".




"За първи път полетя с проблеми. Вторият път изобщо не можа да полети. Забавянето на старта продължава вече повече от две години. Сега те ще се опитат да го пуснат. Но със сигурност няма да качим нито един от нашите космонавти на борда, не можем да рискуваме живота им", каза той в интервю за телевизионния канал "Россия 24".




Въпреки че Боинг успя да изстреля успешно първия Starliner през декември 2019 г. , софтуерен проблем не му позволи да се скачи с МКС. През август миналата година опитът за изстрелване на безпилотен тестов полет трябваше да бъде отменен, след като екипите на мисията откриха проблеми с клапан, свързан със задвижващите системи. Следващият опит за изстрелване на кораба без екипаж е насрочен за следващия четвъртък.


 


Доскоро  НАСА нямаше възможност да достигне до космическата станция и разчиташе на руска помощ, тъй като през 2011 г. спря флота си от совалки. През 2018 г. тя плащаше на Роскосмос около 81 млн. долара на място. През май 2020 г. Crew Dragon, космически кораб за многократна употреба, произведен от частната компания SpaceX на Илон Мъск, изведе двама американци в космоса с превозно средство, произведено в САЩ, за първи път от девет години насам.


 




През 2021 г. беше обявено, че Анна Кикина, единствената жена в руския космонавтски корпус, ще може да полети на SpaceX Crew Dragon на Елон Мъск през август, ако бъде постигнато споразумение за размяна на местата. Но ситуацията се е "драстично променила" след началото на руската военна операция в Украйна, обясни Рогозин, като се позова на санкциите от страна на САЩ. Той добави, че е рано да се взема решение за кръстосана програма за полети с НАСА в момента.


 


 


Рогозин също така твърди, че корабите на SpaceX имат проблеми, което усложнява участието.




"Имаме доверие в нашите кораби. . На кораба на Мъск се случват сериозни проблеми, включително повреда на канализационната система. . Това е животоподдържаща система, това не е шега, това е здравето на хората. И ако тези проблеми продължат, за момента е трудно да вземем решение за кръстосан полет", обясни той.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.05.2022 17:57

    Руските мурзилки се състезават кой да грабне първо място по тъпост. Говорителката Захарова плака, че украинските нацисти не и дават да яде украински борш, но Рогозин не и отстъпва. Откакто се оказа, че "батутът" на Мъск работи, Рогозин, загубил милионите за превоз, плюе жаби и гущери и място не може да си намери.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв