Свързани новини

30.04.2019 10:14

Роботи оценяват и уволняват служителите

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Складовете за разпределение на поръчките на Amazon са „двигателят“ на компанията – огромни халета със стока, където работниците опаковат, сортират и насочват всяка поръчка, преди да бъде изпратена на купувача. Тези дни се разбра, че хората там биват следени, оценявани и – ако не се справят с работата си – уволнявани от… компютърни алгоритми, съобщава Technews.bg.

Amazon следи продуктивността на всеки работник чрез компютър. Ако човекът не се справя с нормите, системата генерира предупреждение и може дори да прекрати договора му. Складовете на Amazon не са първият подобен случай – работещите към Uber отдавна се оплакват, че биват управлявани от алгоритми. Това трябва да ни накара да се замислим, защото подобни ситуации навярно ще стават все по-чести.

Работници под стрес

Документи, разкрити от „The Verge”, показват, че работниците в складовете на Amazon са подложени на стрес: те са принудени да „поддържат темпо“, като трябва да опаковат стотици кутии на час, и могат да загубят работата си, ако не го правят наистина скоростно. Натискът е голям, защото всеки работник знае, че за неговото място чакат още много безработни.

В документ от миналата година, подписан от официални представители на Amazon, се посочва, че компанията е уволнила „стотици“ служители в един от складовете си в периода между август 2017 г. и септември 2018 г. Причината – ниска производителност. Говорител на Amazon заяви, че за това време са били прекратени договорите на около 300 служители на пълно работно време – поради неефективност.

Става въпрос за значителен дял от екипа на склада: там работят около 2500 щатни служители. Това прави над 10% от персонала. Една десета от служителите биват уволнявани годишно!

Решението идва от машина

По-шокиращо обаче е разкритието, че решението за уволнение идва от машина. В склада действа силно автоматизиран процес на проследяване и оценяване. „Системата на Amazon проследява темпа и производителността на всеки отделен работник“, според писмото, и „автоматично генерира предупреждения или прекратявания [на трудовия договор] заради качеството [на труда] или производителността, без намеса на надзорници“.

Накратко, служителите биват наблюдавани, оценявани и уволнявани от роботи.

Системата следи показателя „TOT”, което ще рече – „време за задачата“. Ако работник прекъсне работата си за „прекалено дълго“ време, системата автоматично генерира предупреждение. Тя може дори да го уволни. Някои работници споделят, че избягват да ходят дори до тоалетната, за да не губят време и да отговорят на очакванията.

Критиците на системата я оценяват като машина, която вижда само числа, но не и хора.

Няма ли човешка намеса?

Мениджърите на Amazon могат да наблюдават процеса и да се намесват в него, включително и като отменят решенията на автоматизираната система за оценяване и уволняване.

Автоматизираният процес на оценяване и освобождаване на служителите включва и процедура по обжалване, уточнява The Verge. Никъде обаче не се споменава в каква част от случаите мениджърите се намесват реално, колко са обжалванията и как мениджърите обработват подобни случаи.

Вместо това от Amazon казват, че „квалификацията е част от процеса за привеждане на работниците в съответствие със стандартите“ и че фирмата обновява нормите си за темпото на работа „само в случаите, когато повече от 75% от работниците в даден склад постигат заложените цели“. Най-зле справящите се 5% от работниците „биват изпратени на обучение“, според компанията.

Неприятната ситуация не е единична. Шофьорите на Uber отдавна се оплакват от „управление по алгоритъм“, пише MIT Technology Review. С развитието на средствата за автоматизация подобни истории навярно ще станат по-често срещани.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.