02.07.2016 10:20

Робот-хирург оперира дистанционно през 5G

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   


Мрежовите технологии от пето поколение могат да намерят приложение и в хирургията, стана ясно от демонстрация на шведската компания Ericsson и учени от Лондон по време на конференцията „5G World 2016” в британската столица, съобщава Technews.bg.


Специалистите показаха използване на робот, управляван през 5G, в нискоинвазивната дистанционна хирургия. С помощта на специални ръкавици към робота-хирург се подават тактилни усещания, възприемани от неговите „пръсти”.


Точното предаване на тези усещания едновременно с видео дава възможност на лекарите в режим на реално време да разглеждат меките тъкани и да разпознават ракови образувания, съобщиха от Ericsson.


Техническите възможности за предаване на данни и видео с минимално забавяне са обезпечени именно от 5G технологията и софтуерно-конфигурируема мрежа. Внедряването на 5G ще даде тласък в развитието на нискоинвазивната дистанционна хирургия.


Достъпът до подобни медицински услуги ще зависи все по-малко от мястото, на което се намира пациентът. Освен това се създават условия за дистанционен обмен на опит, обучение и контрол на операциите от страна на международни специалисти.


Хирургията е една от най-перспективните области за приложение на роботите. Според прогнозите, след две-три десетилетия роботите ще усвоят поне половината от професиите на хората, което повдига и тревожни въпроси, но в медицината се очертават само ползи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог