Свързани новини

10.06.2020 09:25

Разходите по словашките F-16 ще нараснат

Видян 1792 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Разходите около словашките изтребители F-16 Block 70 ще нараснат съществено в следващите години. Това е съобщил новият военен министър на страната Ярослав Над, цитиран от местни медии, предаде aero-bg.com.


Над, който е част от дясно-центристката партия OľaNO, е заявил, че словашките F-16 имат в договора си логистика само за две години, което значи, че съвсем скоро трябва да се договаря още логистика. Това щяло да струва стотици милиони евро. Министърът е казал, че конкурентното предложение на шведските Gripen е имало включена логистика за осем години.


Над е отбелязал, че отделените €55 млн. за реконструкция на авиобаза Слияч, за да се осигури експлоатацията на F-16, няма да бъдат достатъчни и реално трябва да се дадат два или дори три пъти повече пари. Според военния министър, сумата платена за 14-те словашки F-16 Block 70 от €1,6 млрд. ще нарасне до над €2 млрд., когато се купят всички допълнителни неща по новите изтребители в следващите години.


Подозрения, че при сключването на сделката са спестени около €500 млн., които ще изскочат в близките години, имаше още преди подписването ѝ.


На този фон Над отбелязва, че докато се чакат новите F-16 и след това те се усвояват, трябва да се поддържат словашките МиГ-29, което излизало по €40 – 50 млн. на година. Министърът е посочил, че договорът за абонаментно обслужване излизал по €25 млн. на година, но често излизат сериозни допълнителни разходи.


Ярослав Над е казал още, че за момента има позитивни сигнали от САЩ, че ще бъде постигнато споразумение за разсрочване на плащането по сделката, предвид пандемията от COVID-19 и очакваната сериозна рецесия на словашката икономика. Страната трябва да плати последната вноска по сделката от над €550 млн. догодина.


Партията OľaNO, която създаде коалиционно правителство с още три дясно-центристки формации през март, беше много критична към покупката на изтребителите F-16. Сделката бе финализирана през декември 2018 г. от предишното правителство съставено от социалдемократичната партия Smer, в коалиция с националисти и партията на етническите унгарци.


Ярослав Над първоначално заяви, че ще ревизира сделката, като дори даде заявки за отказ от част от поръчаните изтребители, но след това отбеляза, че макар и тя да е сключена непрозрачно на база неясен избор, е юридически перфектна и Словакия не може да се откаже от нея без да загуби всичко платено до момента. Над след това съсредоточи усилията си върху разсрочване на последната вноска по договора.


Словакия чака първите си четири броя F-16 в края на 2022 г. Останалите десет самолета ще бъдат доставени през 2023 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.