Свързани новини

09.11.2012 13:45

Приложение за Android помага да разпознаем всички птици в България

Видян 2029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

SmartBirds е първото в България (и едно от малкото в света) приложение за смартфони и други мобилни устройства, което ни помага да определяме вида на птиците. Апликацията включва всички 269 птици, гнездящи в България, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Приложението съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

"Създаването на такъв определител беше голямо предизвикателство за нас, тъй като до сега не е правен подобен. Трябваше сами да зададем рамките и съдържанието му, а от това се появиха и трудностите, защото искахме да включим максимална информация и повече възможности", коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП, предаде БГНЕС. Приложението работи с Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play.

Приложението е подходящо както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи "бърдуочъри". Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. Бърдуочингът може да се практикува както сред дивата природа, далеч от големия град, така и в най-близкия парк или градинка. Забелязването и разпознаването на птиците се тренира с времето. С повече опит могат да се видят необичайни и интересни видове, дори в града.

Приложението SmartBirds е разработено в рамките на проекта на Българското дружество за защита на птиците "Вижте за първи път: летящото богатство на България", подкрепен от Фондация "Америка за България".



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби