Свързани новини

09.08.2019 15:45

Пик на температурата в следващите 600 години

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Русия и Великобритания са пресметнали вариациите на слънчевата активност през изминалите сто хиляди години и са разработили модел, чрез който може да се прогнозира изменението на климата на Земята. Учените са убедени, че през следващите 600 години температурата на повърхността на планетата ще се увеличи с 2,5 °С, въпреки че през следващите 30 години се очаква временно понижаване активността на слънцето.


Руски физици и математици от Висшата икономическа школа, както и техни колеги от Нортумбрийски Университет, Брадфордския Университет и Университета Хала във Великобритания, изследвали циклите на слънчевата активност и създали модел за предсказване климата на Земята, съобщава пресслужбата на Руския научен фонд. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Scientific Reports.


Източникът на най-мощните магнитни полета в короната на Слънцето - слънчевите петна - в значителна степен влияят на процесите, които протичат на Земята, в частност на климата. Количеството петна може да се увеличава, може и да намалява. Чрез тях на учените се отдало да съставят индекс на слънчевата активност и да го съпоставят с изменението на магнитното поле в течение на астрономическа година. В резултат на това учените съставили график с активността на Слънцето за изминалите 100 000 години и създали закон, благодарение на който може да се предскаже изменението на климата на Земята.


Учените отбелязват, че от времето на Маундеровския минимум /1645 -1715/ съществува тенденция на увеличаване на слънчевата светлина, която влияе върху повишаването на температурата на земната повърхност. Следващият максимум е през 2600 година. Според същите изчисления слънчевата активност през следващите 30 години ще се снижава.


Снимка: Pixabay



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей