29.08.2015 10:48

NASA с технология за прецизно кацане на Марс

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приземяването на космически апарат на точно определено място засега е само мечта за инженерите. Ново изобретение обаче може да улесни достигането на далечни дестинации с по-голяма точност, пише Space.com, цитиран от Агенция Фокус. Технология за кацане на Марс, разработвана от учени от Лабораторията за реактивно задвижване на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) и от Тексаския университет в Остин, сравнява снимки на повърхността под апарата със снимки, предварително записани в паметта на бордовия компютър, за да установи колко близо е до определеното за кацане място.


Методът значително ще надгради сегашните възможности. Роувърът Curiosity на NASA, например, беше насочен към зона за кацане с размери 7 на 20 километра. Новата технология ще бъде полезна не само при мисии до Червената планета, но и при експедиции до луни и астероиди, посочват представители на Агенцията.


Системата, наречена ADAPT (Autonomous Descent and Ascent Powered-flight Testbed), e тествана в пустинята Мохаве с ракетата за вертикално излитане и приземяване Xombie, създадена от компанията Мasten Space Systems. По време на два изпитателни полета на Xombie ADAPT е постигнала заложената като цел височина от 325 метра, като при втория полет е коригирала курса във въздуха на 190 метра над повърхността.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.