Чудовище от Молсхайм

Свързани новини

25.07.2022 11:07

Най-вълнуващите класически автомобили, които видяхме на тазгодишното издание на Mille Miglia Storica

Видян 5459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Често го наричат най-красивото състезание в света и заедно с 24-те часа на Льо Ман и Индианаполис 500 то със сигурност е едно от най-известните в моторните спортове. Стартът и финалът на Mille Miglia, проведено за първи път през 1927 г. , са в италианския град Бреша. Състезанието с дължина хиляда мили през провинцията имаше за цел да стигне до Рим и да се върне обратно по открити пътища, управлявани от немодифицирани серийни автомобили, повечето от които - включително техните пилоти - носеха италиански имена.

В разцвета на ожесточената конкуренция Тацио Нуволари със своята Alfa Romeo 6C се бори с чуждестранната конкуренция. Година по-късно, през 1931 г., германският пилот Рудолф Карачола печели състезанието с властен Mercedes-Benz SSKL, което е предвестник на предстоящите събития на световната сцена. След прекъсване по време на войната състезанието се подновява от 1947 г. до 1957 г. , когато две катастрофи водят до толкова много жертви, че състезанието е прекратено.


Може би най-известното състезание в историята се провежда през 1955 г. , когато Mercedes-Benz 300 SLR (№ 722), управляван от Стърлинг Мос - с навигатор Денис Дженкинсън - постига привидно невъзможната средна скорост от 97,96 мили/ч. Известният състезател Хуан Мануел Фанджо пристигна няколко минути по-късно, но със закъснение. Бяха проведени общо 24 състезания. През 1977 г. надпреварата е възстановена като Mille Miglia Storica - състезание, в което се допускат автомобили отпреди 1957 г. , от Fiat до Ferrari, с много неиталиански участници, точно както в славните дни на Mille Miglia. Представяме ви няколко забележителни участници в тазгодишното издание през обектива на фотографа Милад Абеди.


Чудовище от Молсхайм: Bugatti Type 23 Brescia от 1925 г
 
Основана през 1909 г. , Bugatti представя първия си модел - малкия Type 13 - през следващата година. Впоследствие моделът е наречен "Бреша" заради победите на фабриката в Гран при на Италия през 1921 г. Той е наследен от моделите Type 22 и 23 с по-дълго междуосие. Между 1914 г. и 1926 г. са построени около 2000 Brescias, от които най-усъвършенстваният е Type 23. Неговият 1,5-литров редови четирицилиндров двигател е водещ за времето си, доказвайки своята издръжливост в състезания и спечелвайки си репутация на водач и бърз автомобил.
Apex Alfa: Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport от 1930 г
Alfa Romeo 6C, модел, произвеждан в привидно безкрайни повторения от 1927 до 1954 г. , е като празно платно за каросерийните майстори в Италия и извън нея. Но в основата на разнообразието от елегантни каросерии стои лек, високопроизводителен автомобил, проектиран от Виторио Джано, брилянтния инженер на Alfa Romeo, чийто редови шестцилиндров двигател с двоен горен разпределителен вал издържа десетилетия, като до края на производството обемът му нараства от 1,5 литра до двойно повече. Той доминира в състезанието Mille Miglia в края на 20-те години на миналия век.
Британците идват: Aston Martin Le Mans от 1934 г
 
През 30-те години на миналия век Aston Martin започва да се развива и да произвежда автомобили, които печелят уважение в състезанията. Моделът му Le Mans, произвеждан от 1932 до 1934 г. , се задвижва от 1,5-литров редови четирицилиндров двигател с много добра мощност от 70 к. с. и постига около 85 км/ч. Дълъг, нисък и с отличаващ се радиатор, той се предлага в две колесни бази, които позволяват открита двуместна или четириместна каросерия. Първият беше идеален за редукция на Mille. Изработени са само около 130 броя.
Доминация в стил ар деко: Delahaye 135 CS от 1935 г
Много от автомобилите с каросерия, произведени от френския автомобилен производител Delahaye, са олицетворение на стила ар деко, но марката, която съществува от 1935 до 1954 г. , е известна и със състезателните си автомобили. Още от първата година на производството си състезателният Delahaye 135 CS използва 3,2-литров редови шестцилиндров двигател с мощност около 110 к. с. и постига големи успехи, като заема второ и трето място в Mille Miglia през 1936 г. и печели 24-те часа на Льо Ман през 1938 г. А дали някой състезателен автомобил на тази възраст е толкова красив?
Начело на класа: BMW 328 от 1937 г
Дълго време преди появата на вездесъщия (по онова време) модел 2002, BMW беше производител на машини с ограничено производство в духа на германския си колега Mercedes-Benz и на много други вече изчезнали спортни автомобили, които не успяха да излязат от другата страна на Втората световна война. Произвеждан до 1940 г. , BMW 328 се появява на пистата Нюрбургринг през 1936 г. и през 1937 г. постига над 100 победи в класа. През следващата година той участва в RAC Tourist Trophy, в рали "Алпине" и в Mille Miglia през 1938 г. Дизайнът на неговия 2,0-литров редови шестцилиндров двигател е "възприет" от британския производител Bristol след войната.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,