Но рядкото космическо събитие всъщност се е случило на 8,5 милиарда светлинни години от Земята, когато Вселената е била само на една трета от сегашната си възраст - и е породило повече въпроси, отколкото отговори.

Свързани новини

01.12.2022 14:59

Мистериозен светлинен взрив е черна дупка, насочена право към Земята: Учени

Видян 6189 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Невероятно ярката светкавица, появила се на нощното небе през февруари, е резултат от това, че звезда се е приближила твърде близо до свръхмасивна черна дупка и е срещнала преждевременния си край там, където е била разкъсана на парчета.

   Но рядкото космическо събитие всъщност се е случило на 8,5 милиарда светлинни години от Земята, когато Вселената е била само на една трета от сегашната си възраст - и е породило повече въпроси, отколкото отговори.

  Сигналът от светлинния взрив, известен като AT 2022cmc, е засечен за първи път от обсерваторията Zwicky Transient Facility в обсерваторията Паломар на Калифорнийския технологичен институт на 11 февруари.


Когато една звезда е разкъсана от гравитационните приливни сили на черна дупка, това е известно като приливно разрушение. Астрономите и преди са наблюдавали подобни бурни събития, но AT 2022cmc е по-ярка от всички открити досега. Това е и най-отдалеченият наблюдаван досега обект.
Ярки светлини


Астрономите смятат, че когато черната дупка е погълнала звездата, тя е освободила огромно количество енергия и е изпратила струя от материал, която се е разпръснала в пространството със скорост, близка до тази на светлината.


Вероятно AT 2022cmc е изглеждал толкова ярък на нашето небе, защото струята е била насочена директно към Земята, създавайки така наречения "доплеров ефект".




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец