През април президентът на Русия Владимир Путин подчерта важността на продължаването на лунната програма на страната

Свързани новини

31.05.2022 10:56

Мисията на Луна-25 стартира през септември: Ръководителят на руската космическа служба

Видян 5499 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълго отлаганата мисия на лунния апарат "Луна-25" се очаква да бъде изстреляна през септември тази година, заяви в понеделник ръководителят на руската национална космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.




"Надявам се, че всички тестове ще бъдат успешни и в края на септември ще изстреляме Луна-25", каза Рогозин пред репортери.




През април президентът на Русия Владимир Путин подчерта важността на продължаването на лунната програма на страната. "Ще възобновим лунната програма", заяви Путин при посещението си на космодрума Восточний в руската далекоизточна област Амур, като очерта целта за стартиране на мисията през третото тримесечие на тази година.



Руският лидер подчерта, че безпрецедентната вълна от западни санкции, наложени на страната заради продължаващата военна офанзива срещу Украйна, няма да попречи на усилията на Москва да изследва космоса.


 


"Въпреки всички трудности и опити за намеса отвън, ние определено ще изпълним всичките си планове с последователност и упоритост", подчерта Путин.


 


Малко след съобщението през април Европейската космическа агенция заяви, че прекратява сътрудничеството си с Роскосмос по марсиански и лунни експедиции заради конфликта в Украйна.
 


Очаква се Луна-25 да носи около 30 кг научно оборудване. Спускаемият апарат разполага и с роботизирана ръка и бормашина за провеждане на различни експерименти и вземане на проби от лунния реголит. Планираната дестинация на сондата е южната полярна област на Луната в близост до кратера Богуславски.
 


Мисията ще се превърне в първата руска лунна сонда в постсъветската история. Въпреки че изследването на единствения естествен спътник на Земята започва със съветската сонда "Луна-2" през 1959 г. , страната не е провеждала подобни мисии вече почти пет десетилетия. Последната мисия, "Луна-24", е изстреляна от Съветския съюз през 1976 г.

 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се