25.01.2023 23:31

Мащабна инвестиция на Microsoft в изкуствен интелект води към нова ера в света на технологиите

Видян 6550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технологията за изкуствен интелект (ИИ) навлиза в нова ера след инвестицията на Microsoft в широко обсъжданата и противоречива ChatGPT на компанията OpenAI. Ако прогнозите на технологичния гигант се потвърдят, тази технология може да доведе до пълно преструктуриране на света на изкуствения интелект, което ще докаже колко много ще прилича на "онова чудо" на Джордж Оруел. Но, както посочват анализатори и теоретици, най-притеснителното ще бъде, че светът на изкуствения интелект отива далеч отвъд него.


OpenAI придоби известност през ноември, като пусна ChatGPT - система за изкуствен интелект, която може да отговаря на въпроси и да създава естествено звучащ текст. Microsoft смята, че тази технология скоро може да придобие много по-голяма стойност в света на технологиите. Трябва да се отбележи, че системата функционира от по-малко от три месеца, но на месечна база има 96 милиона посещения.


"Тези модели на изкуствен интелект ще променят начина, по който светът си взаимодейства и общува с компютрите", заяви пред „Файненшъл Таймс“ ръководителят на платформите за изкуствен интелект на Microsoft Ерик Бойд, визирайки сценария, при който ние "разговаряме" с компютрите като част от нашето ежедневие.


Това автоматично води до други мисли, може би дори плашещи, тъй като разговорът с тези устройства през последните години вече замества живата връзка с хората.


През XVIII в. пионерският мислител и учен Георг Кристоф Лихтенберг (1742-1799), оказал влияние върху автори от Кант до Толстой, е формулирал пророческа мисъл. Според него в един момент светът ще стане толкова високо цивилизован, че ще се смята за смешно да се вярва в Бог, точно както днес е смешно да се вярва в духове. Светът ще става все по-цивилизован, посочва Лихтенберг, и ще продължава да се движи все по-бързо към върха на цивилизацията. И добавя: "Тогава отново преценката на експертите ще се обърне и знанието ще достигне крайната си трансформация. Тогава, и това наистина ще бъде краят, ще вярваме само в призраци". "Тогава още веднъж преценката на експертите ще бъде обърната и знанието ще достигне своята крайна трансформация. Тогава, и това наистина ще бъде краят, ще вярваме само в призраци."


Споразумението между Microsoft и компанията OpenAI, чиято стойност не беше разкрита, има за цел да ускори иновациите в областта на изкуствения интелект и да улесни навлизането на разработените технологии на пазара. Също така друга важна цел е разработването на суперкомпютри в голям мащаб и създаването на преживявания, базирани на изкуствен интелект. Отбелязва се, че Microsoft вече е инвестирала в OpenAI в миналото, за да използва някои от своите продукти, като например модела за генериране на текст GPT-3 и системата за генериране на изображения Dall-E 2.


Според участниците на пазара скоростта, с която инструментите на изкуствения интелект преминават от изследвания към ежедневна употреба, е безпрецедентна в историята на технологиите. Така например голяма част от приложенията на OpenAI се основават на техника за обработка на езика, което позволява използването им при широк кръг обстоятелства, като по този начин се увеличава търговската им стойност. "Истинската сила на тези модели е в това, че те имат възможност да изпълняват безброй много различни задачи едновременно", заяви ръководителят на платформите за изкуствен интелект в Microsoft Ерик Бойд.


Това беше изразено и миналата година от главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който каза за този вид приложения с изкуствен интелект, че те ще доведат до свят, в който "всеки, независимо от професията", ще може да получава подкрепа от технологиите "за всичко, което прави". Очаква се тези приложения да се превърнат в основна част от технологичните решения за "продуктивност", като например офисът на Microsoft, а всички служители да ги използват в малка или голяма степен. С новата инвестиция Майкрософт се опитва да стане първата компания, която се поставя на картата на новата ера на изкуствения интелект. В основата на начинанието е изграждането на суперкомпютри за изследователски цели.


Големи компании за облачен софтуер, като Amazon, също са се опитвали да си партнират с компании за изкуствен интелект, въпреки че нито една от стартиращите компании в този бранш не е успяла да създаде толкова много модели, колкото OpenAI. Разбира се, струва си да се отбележи, че колкото по-голям интерес проявяват технологичните гиганти към подобни приложения, толкова по-голяма реакция могат да предизвикат от страна на регулаторните органи. От друга страна, разбира се, като се има предвид подкрепата, необходима за облачните софтуерни платформи в бъдеще, изглежда, че технологичните гиганти неизбежно ще бъдат тези, които ще водят по пътя към новата ера на изкуствения интелект.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.