Свързани новини

10.05.2020 14:05

Как да не ни снимат през смарт устройствата: какво правим с времето в карантина

Видян 4114 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не сме забравили нашата рубрика за лайфхайк и днес я посвещаваме на нещо, което е важно не само във време на карантина, когато намираме време за работи, за които то все не ни стига. Ако сте получавали от популярните напоследък рекетьорски мейлове , че някой ви има на запис как гледате сайтове за възрастни и какво правите, докато ги следите, така че ако не искате да бъде пратено на всичките ви контакти, трябва да дадете пари, не се чудете. Има и по-лошо. Трябва да знаете, че смарт телефоните служат за непрекъснато подслушване и заснемане, както и за локализиране, каквото и да правим. Даже, когато са изключени. Те отново предават - кадри, звук и нас.


Старите мобифони и джиесеми можеха да прекъснат това, като им махнем батерията. С новите умни устройства вече не е възможно да прекъснем участието си в риалитито ала 1984 на Оруел. След приемането на закона, който дава възможност на властите, уж за коронавируса, но и за вечни времена след това да получава информация за нас не само в момента, но и 6 месеца назад, чрез устройствата ни, този точно лайфхак със сигурност е твърде полезен. Все едно какво ще реши Конституционният съд, който бе сезиран от червените по повод това узаконено от мнозинството беззаконие. Напомняме, че досега за подобно следене, подслушване и локализиране се искаше поне про форма искане от репресивните органи и получаване на подписано от съдия разрешение, като целият процес се наблюдаваше и от специално бюро. То остана, след като беше обезличено, но пречки за подслушване и отснемане на всеки посредством телефона и компютъра му законови вече липсват.


Как да се предпазим? Поне с компютрите, но също и със смартфоните, и поне за филмирането ни чрез техните уебкамери какво правим пред екрана, докато си мислим, че никой не ни наблюдава, а те го правят и в тъмното, си има начин за защита. Един от създателите на тази световна система за контрол, който я и демаскира пред света - Едуард Сноудън, дава проста идея.


Просто сложете сгънат лист или лепенка на "окото" на камерата на устройството. Така спирате възможността да ви гледат и да ви документират визуално. Можете да го направите с минилепенка и на екрана на телефона си. В България трудно ще намерите от специалните, които обаче можете да си купите по нета, като цените са 5-10 долара, продават се и цели сетове. Така, когато не искате никой да ви има на запис как се кефите на това или онова, или пък как се срещате с някого и какво правите у дома си, просто заслепете недрагите зрители.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за