Свързани новини

05.02.2020 10:40

Януари 2020 – най-топлият в историята на статистиката

Видян 1149 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Януари 2020 г. е бил най-топлият "януари" откакто се води статистика, съобщава Mashable. Според данни на Copernicus ECMWF вече 421 месеца поред климатът на Земята е по-топъл от средните стойности, предава Vesti.bg.


 


Само в Европа, януари 2020 г., е бил с 3,1 градуса по Целзий по-топъл отколкото е средната стойност за периода 1981 г. - 2010 г. Той е и най-топлият януари в глобален аспект, "макар и минимално по-топъл" отколкото е януари 2016 г.


 


Данните показват и други притеснителни тенденции. Температурите са още по-високи в северните части на Европа. В районите на Норвегия и северна Русия, на много места средната температура е била по-висока с 6 градуса по Целзий.


 


Специално в Норвегия това е бил вторият най-топъл месец от 1900 г. досега. Осло не е имала ден с температура под нулата или валеж от сняг през целия месец. Финландия също засича най-топлия си януари от 1961 г. насам. Топлината се е отразила и на животните в Швеция.


 


Организацията отчита и неочаквано по-студени региони като Баренцово море, части от Южна Европа и други райони. Там температурите са били в рамките на средните стойности или дори по-ниски от тях.


 


Тези региони обаче са много малко в сравнение с местата с по-високи температури. Почти цяла Русия отбелязва по-високи от обичайното температури, като същото е и в САЩ, Източна Канада, Япония и части от Китай и Югоизточна Азия.


 


По-високите са и температурите в части на Австралия и Антакртика. Малко по-студено е било в Аляска, Северозападна и части от Североизточна Канада. Затоплянето се е отразило и на световния океан, като то било близко до пика от Ел Ниньо през 2015-16 г.


 


В крайна сметка януари 2020 г. се нарежда като третият най-горещ месец изобщо, като пред него са само февруари и март 2016 г.


 


Графика: ECMWF




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни