21.10.2016 10:49

И Парк Сити в Юта със 100% възобновяема енергия

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Градчето Парк Сити в щата Юта в САЩ е сред яростните борци срещу глобалното затопляне, тъй като загряването на планетата означава по-малко снеговалежи и по-кратък зимен сезон – нещо крайно неприятно за селище, което традиционно привлича хиляди скиори и сноубордисти от цял свят. Планинската общност обаче не чака мълчаливо. Градската управа е решила да предприеме всички възможни действия за опазване на климата. Сега Парк Сити се ангажира градчето да се захранва със 100% възобновяема енергия най-късно до 2032 година. Съобщението, оповестено на 11 октомври, идва само месец след като Солт Лейк Сити в Юта направи същото обещание за преход към чиста енергия, съобщава Greentech.bg.


“Ангажиментът на Парк Сити за 100% възобновяема електроенергия дойде от нашата общност”, каза кметът Джак Томас. “Страстта за опазване на природата и нашата отговорност да се грижим за нея е част от това, което прави Парк Сити много специално място за живеене. Но Парк Сити не може да промени проблема самостоятелно. Предизвиквам другите общности из цялата страна се присъединят към нас в постигането на тази цел”.


В градчето живеят около 7600 души. То е едно от общо 19 американски града, котио вече са поели обещание да станат 100% ВЕИ-захранвани. С това Парк Сити се присъедини към нарастващия глобален списък на стотици градове, региони, страни и институции, които са се устремили към безкомпромисен преход към 100% чиста енергия до 2030 г.


Миналата година пък малкият град Аспен в Колорадо стана третият град в САЩ, постигнал статус на 100% ВЕИ-захранван, след Бърлингтън във Върмонт и Грийнсбург в Канзас.


Наред с това Парк Сити си е поставил за цел да постигне нулево ниво на въглеродните емисии до 2022 г.


Това са доста амбициозни цели за малко градче, което разчита на въглищата за добиване на 80 на сто от енергията си. Парк Сити обаче не прави просто декларации; градът има повече от 1200 слънчеви панела, инсталирани върху различните градски съоръжения, стабилна програма за енергийна ефективност, а скоро ще пусне по улиците и електрически автобуси с нулеви емисии, които да превозват пътниците из градчето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и