31.10.2016 09:40

Ферма отглежда зеленчуци със 100% възобновяема енергия и 90% по-малко вода

Видян 2613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В един безличен склад край Индианополис производителите от „Ферма 360” отглеждат зеленчуци чрез хидропонна система, която се захранва на 100% от възобновяеми енергийни източници. Фермата с почти затворен цикъл на работа позволява отглеждането на пресни, местни храни, използвайки 90% по-малко вода в сравнение с традиционните методи на отглеждане. Продукцията й се продава в хранителните магазини в Индиана целогодишно. “Ферма 360” произвежда повече храна, отколкото което и да е друго закрито или открито пространство в града. Тя осигурява възможности за заетост и растеж в квартал, който преживял немалко трудни времена, съобщава Greentech.bg.


Хидропонната система за отглеждане на зеленчуци във „Ферма 360” разчита на набор от хиляди енергийно ефективни LED светлини, които осветяват редиците зеленчуци с лилава светлина. Богата на хранителни вещества вода подхранва растенията. Тя се изпомпва от големи бидони и се насочва към всяко растение през малки тръбички. “Ние ще продължим да препроектираме системата, за да стане възможно най-ефективна“, казва мениджърът на фермата Джим Блум. “Обмисляме и добавянето на соларна енергия. Наистина искаме да бъдем напълно самодостатъчни“.


В момента има пет отделни зони за отглеждане в рамките на склада, който се използва за производство на босилек, мента, къдраво зеле, маруля, спанак, рукола. “Като цяло фермата отглежда около 35 различни вида зеленчуци”, казва Блум. “Можем да отгледаме една глава маруля само за около 30 дена“.


Организацията „Устойчива местна храна за Индиана” съвместно с Englewood Community Development Corp. са избрали въпросния склад с намерението да инжектират енергия и ресурси в областта, която е определена на федереално равнище като „обещаваща зона“ с висок приоритет за реконструкция. “Ние искаме да променим предназначението на това, което се счита за непълноценно използвани сгради, в общностите, където може да се добави истинска стойност”, заяви Блум.


Заедно с това от местната управа отчитат и потенциала за намаляване на безработицата. От откриването си досега фермата е създала заетост за 12 души, но се очаква те да се увеличат до тридесет служители до края на 2016 г. Мечтата на Блум е хората, работещи във фермата, да живеят наблизо, в района, и да идват на работа с колело или пеш. Убеден е, че така ще се съживи иначе западналият район в източната част на Индиана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат