Свързани новини

21.10.2021 13:50

ЕС си постави за цел да детронира Азия като световен доставчик на батерии

Видян 2610 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Брюксел планира да изтръгне титлата световен лидер за производство на батерии за електрически превозни средства от Азия, като „зареди“ допълнително европейското производство на батерии и наложи строги екологични критерии. Именно те ще направят европейските продукти фактически глобален стандарт. Новото законодателство на ЕС се стреми да направи европейските батерии най -зелените в света, като определя ограничения за въглеродни емисии в производството, ще задължава производителите да използват рециклираното съдържание и ще налага проверки за предотвратяване на злоупотреби с труда при веригата за доставка на батерии. Това е описано специалния доклад „Устойчивите източници на батерии“ (Sustainable sourcing of batteries) на изданието Euractiv, предаде 3e-news.ne.

Като цяло Китай, Япония и Южна Корея са най-значимите производители на батерии в света, което прави Азия световната електроцентрала на батериите за електрически превозни средства. Северна Америка е вторият по големина производител, като Европа взема бронзовото трето място. Постоянното преминаване към електрически превозни средства и повишената зависимост от смартфони през последните години доведоха до нарастване на търсенето на батерии в Европа. Според оценките на ЕС глобалното търсене на батерии ще се увеличи 14 пъти до 2030 г., като се очаква блокът да представлява 17% от това търсене.

Лидерите на ЕС вярват, че Европа може да утвърди своето място на световния пазар на батерии, като направи европейските батерии синоним за устойчиво развитие. „Батериите, пуснати на нашия пазар, независимо от техния произход, ще бъдат устойчиви“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, говорейки малко след като изпълнителната власт на ЕС представи предложената на ЕС за регулация при батериите през декември миналата година. Всъщност спазването на критериите за зелено производство на ЕС вероятно скоро ще бъде предпоставка за продажба на батерии в рамките на общността.

Стефано Соро, служител в дирекцията на вътрешния пазар на Европейската комисия, заяви, че ЕС ще определи по същество глобални стандарти. Той нарече ЕС „неизбежен пазар за всички, които искат да правят бизнес“, позовавайки се на позицията на блока като най -големия пазар в света. Европейската комисия също иска да намали зависимостта на Европа от други нации при доставката на суровините, необходими за производството на батерии. В момента около 65% от кобалта се добива в Демократична република Конго, а повечето от литиевите мини в света в момента се намират в Южна Америка.

Подкрепеният от Комисията Европейски алианс за суровини, създаден през 2020 г., има за цел да засили достъпа на ЕС до редки метали, докато Европейският алианс за батерии, създаден през 2017 г., се стреми да засили европейския производствен капацитет при батериите.

Тези съюзи са важна част от усилията на Брюксел да оттласне


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за