Свързани новини

02.03.2020 15:40

БГ подписа за сътрудничество в квантовите технологии

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Квантовите технологии и изчисления трябва да са сред приоритетите за интегриране на европейските научни изследвания и иновации. Обединяването на иновативните таланти и ключови заинтересовани страни в тези области може да вдъхнови много млади хора в Европа да започнат кариера в науката. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на официалната церемония за подписването на Декларацията за сътрудничество за интегрирана сигурна квантова комуникационна инфраструктура на Европейския съюз. Декларацията бе подписана и от Румъния и Австрия. В церемонията участва и Тиери Бретон, който е европейския комисар по вътрешния пазар.


По думите на Ангелиева декларацията ще бъде двигател за нови партньорства в Европа отвъд добре познатите региони и граници и ще въздейства върху света и бъдещия просперитет и сигурност на обществата.


Заместник-министърът на образованието и науката припомни, че България вече е инвестирала значителни средства в тази сфера чрез финансирането на изграждането на Център за компетентност - КВАЗАР в размер на 13 500 000 лева. Тя допълни, че участието в рамките на декларацията ще даде повече възможности на българските учени да участват в проекти по следващата рамкова програма „Хоризонт Европа“, „Цифрова Европа“ и други.


През следващите десет години всички страни членки, които са подписали Декларацията ще правят своите проучвания, чрез квантови технологии съвместно с Европейската комисия и Европейската космическа агенция. Очаква се изпълнението на поставените цели да има положително въздействие върху научния и технологичен капацитет на ЕС както в киберсигурността и квантовите технологии, така и върху индустриалната конкурентоспособност, предава Banker.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей