бързи факти

Свързани новини

30.05.2022 11:05

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View

Видян 6376 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бързи факти:


 


 


  • България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View
  • Пандемията от Ковид-19 до април регистрира 500 186 525 заразени, а починалите са 6,1 млн.
  • Президентът на САЩ Джо Байдън отчете за 2021 г. приходи от $600 000
  • Електромобил на Mercedes-Benz пропътува повече от 1000 км. от Германия до Френската ривиера с едно зареждане и измести Tesla
  • Учител от Англия рапира над 39 часа и подобри световния рекорд на Гинес



В далечната 2007 г. Google прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър.




Оттогава автомобилите на Street View, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо!




Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата – създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини. На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации. България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея.



Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република, като една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място.



А ето и топ 10 на най-често посещаваните и разглеждани в Street View градове в света за последната година: Джакарта, Индонезия, Токио, Япония, Мексико Сити, Мексико, Сао Пауло, Бразилия, Буенос Айрес, Аржентина, Ню Йорк, САЩ, Истанбул, Турция, Тайпе, Тайван, Париж, Франция, Осака, Япония.



Що се отнася до най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 – април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата се нарежда на 439-то място. Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света, Бурж Халифа в Обединените арабски емирства (1-во), емблематичната Айфелова кула в Париж (2-ро) и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия (3-та). Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от катедралата Св. Александър Невски, напр.



Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче (461 място) или дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място). Ето първите десет сред най-посещаваните забележителности по света: Бурж Халифа – Обединени арабски емирства, Айфеловата кула – Франция, Тадж Махал – Индия, Статуята на свободата – САЩ, Статуята на Христос Спасител – Бразилия, Лабиринтът в Риолит – САЩ, Некрополът в Гиза – Египет, Белият дом – САЩ, Колизеумът – Италия и Националния паметник в Джакарта – Индонезия. Кои са най-посещаваните забележителности в България?



Ето първите 10 за изминалата година: Храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София, Църквата "Света София", Троянският манастир, Рилският манастир, Екшън Аквапаркът в Созопол, Църквата "Света Неделя" в София, Нос Калиакра, Централна автогара – София, Църквата "Света Троица"в Банско и Църквата "Успение на Св. Богородица" в Самоков. През последната година интересът към музеите също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.



В България челното място заема Боянската църква-музей. А това е класацията на 10-те най-често разглеждани музеи в България: Боянската църква в София, Музеят на илюзиите в София, Националният природонаучен музей в София, Мини България Парк във Велико Търново, Музеят на солта в Поморие, Музеят "Къкринско Ханче" в Къкрина, Община Ловеч, Музейко в София, Църквата-музей "Христос Пантократор" в Несебър, Музеят на розата в Казанлък и Етнографският музей на открито "Етър“ в Габрово. Функцията Street View на Google Maps стартира в България през 2013 г. и впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности, за да се гарантира възможно най-доброто потребителско изживяване.



Добавени са опции като например да посещаваме места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове, докато седим удобно у дома.



Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти. За да отбележи честването на своята 15-годишнина, Google Street View добави четири нови колекции, които можете да разгледате при следващото си Street View пътешествие: Пирамидите на Меро в Судан: Благодарение на нови панорамни изображения, можете да разгледате древните пирамиди, в които се помещават гробници на кралете и кралиците на Мероитското кралство.



Миланската катедрала: Дуомо е най-голямата в Италия и третата по големина катедрала в Европа, предоставяща и възможността да се насладите на една от най-красивите гледки към Милано! Сега всеки може да погледне зад кулисите на това архитектурно и културно богатство, благодарение на изображенията, осигурени с подкрепата на Google Arts & Culture и Миланската катедрала. Дом на инвалидите в Париж: Преди появата на Айфеловата кула златният купол на Домът на инвалидите е бил най-високата точка в Париж.



Новите изображения на историческите сгради в т.нар. Дом на Инвалидите ви позволяват да разгледате музеите и паметниците и да научите повече за военната история на Франция чрез виртуална обиколка. Sydney Ferries in Australia:



Емблематичните фериботи в Сидни ще бъдат дигитално увековечени, благодарение на сътрудничеството между Google и Агенцията по транспорта на австралийския щат Нови Южен Уелс. Тази колекция от панорамни ще бъде достъпна за разглеждане в Street View по-късно тази година, за да могат хората по целия свят да направят виртуална обиколка на ферибот в Сидни и да се отправят на пътешествие по зашеметяващото крайбрежие на града.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден