06.06.2017 10:39

Автомобилите Street View на Google картографират мръсния въздух

Видян 2306 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проблемите със замърсяването на въздуха са все по-осезаеми. Ежегодно от вредните вещества в атмосферата умират по 5.5 млн. души в целия свят, сочат данните на Global Burden of Disease, съобщава CNN. Методите за измерване на замърсяването обаче са остарели – обикновено то се засича посредством статични монитори, разположени на няколко места в градовете.


Сега обаче  Фонда за опазване на околната среда, Google Earth Outreach и изследователи от Университета на Тексас в Остин обединяват усилия в опит да съберат по-подробни и динамични данни. В рамките на своя съвместен проект те са оборудвали автомобилите на Google – Street View car, със специални сензори за наблюдение на околната среда от Aclima. Идеята е автомобилът да мери замърсяването на въздуха в движение и да събира актуални данни докато кара по улиците на града.


Проучването е направено в Оукланд, който се намира в близост до три магистрали и едно от едно от най-големите пристанища в САЩ. За около 150 дни в рамките на  една година колите на Google са анализирали качеството на въздух в три различни квартала: Западен Оукланд, Дюкленд и Източен Оукланд.


Подвижните сензори са настроени да събират данни на всеки 100 фута, като по този начин регистрират нивата на замърсяване за дадена област. Те са измерили нивата на различни химикали, свързани със здравословни проблеми като черен въглерод, азотен оксид и азотен диоксид. По-висока концентрация на тези вещества е била открита в близост до места като циментови заводи, ресторанти и автосервизи.


„Наистина бяхме изненадани от това как точно се изменя замърсяването на въздуха в нашите градове“, коментира Джошуа Апте, асистент в Тексаския университет в Остин и съавтор на изследването. Според него данните ще бъдат ценни за хората с астма и респираторни проблеми и за екологичните организации, работещи за подобряване на качеството на въздуха.  


Особено ценно за този метод е, че позволява и други хора, освен на учените, да управляват системата за събиране на данни. Това всъщност дава на изследователските екипи повече време за аналитична работа върху същината на проблема.


Това не е първият случай на използване на мобилни решения за картографиране на качеството на въздуха. В последните години са правени тестове посредством велосипеди и дори гълъби.


Според Апте един от най-важните въпроси при такива изследвания е как качеството на въздуха може да повлияе на здравето на хората и как хората в същия град са изложени на различни замърсители, следователно на различни здравни проблеми. "Едно от нещата, които (научната) общност иска да знае е: Какво дишат хората?", казва Апте.


Източник: Economic.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на