Отношенията на Aston Martin с AMG като приятели с предимства се развалят

Свързани новини

09.03.2023 10:03

Aston Martin и Lucid са странна двойка, която може и да проработи

Видян 12670 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отношенията на Aston Martin с AMG като приятели с предимства се развалят. Бившият шеф на AMG Тобиас Моерс беше отстранен от поста главен изпълнителен директор на Aston миналата година, а импровизираният сателит за научноизследователска и развойна дейност, който той създаде зад ъгъла на AMG в Афалтербах, беше закрит още преди да започне работа. Британската марка все още използва двигатели AMG и информационно-развлекателни системи от предишното поколение на Benz. А Mercedes ще спазва всички договори и ще предоставя на Aston ноу-хау и части, докато последният от настоящите модели на Aston с бензинов двигател не издъхне през 2026 или 2027 г.


Според няколко източника обаче планираната изцяло нова линия EV на Aston, която трябваше да замени Vantage, DB11, DBS и DBX в периода 2026-2029 г., вече няма да използва матрицата на Mercedes AMG 59X. Това се казва от немски вътрешен източник: "AMG и Pagani - това е истинско приятелство. AMG и Aston е просто бизнес казус с фиксиран срок на годност."


Макар че Aston може да удължи жизнения цикъл на настоящото си портфолио, марката все по-отчаяно се нуждае от свеж метал, който да зададе темпото. Начело на списъка е поразително изцяло ново EV купе/кабриолет, насочено директно към заместителя на Ferrari F8 Tributo/Roma през 2026 г. Изпълнителният председател Лорънс Строл, канадският милиардер, който оглави консорциум за придобиване на контролния пакет акции на Aston Martin през 2020 г., назначи бившия главен изпълнителен директор на Ferrari Амедео Фелиса на мястото на Моерс. Главният мениджър по продажбите и маркетинга Марко Матеачи, главният технически директор Роберто Федели и други италиански високопоставени кадри бяха наети от дълбокия резерв от таланти на Ferrari/Lamborghini/Maserati, но става все по-ясно, че талантът не е достатъчен. Aston се нуждае от стратегически партньор.

Geely проявява интерес?

След групата на Строл и Mercedes-Benz, следващият по големина акционер в Aston Martin е Ли Шифу от Geely. Съобщава се, че шефът на Geely се интересува от добавянето на Aston Martin към своята смесена колекция от марки, която включва Volvo, Polestar и Lotus. Англофилът Шифу е истински почитател на Aston, за когото се твърди, че има навика да подарява на дъщеря си за рождения ден поръчков английски спортен автомобил. За да придобие контрол над Aston Martin, китайският магнат може да се възползва от скромната пазарна капитализация на британския концерн от 1,2 млрд. долара и да организира пряко изкупуване или да се опита да извърши приятелско поглъщане с потенциално значителен двустранен синергичен ефект за Aston, Lotus и евентуално за някои от китайските си марки.


Lucid може да бъде печеливша за всички

Досега обаче Stroll е игнорирала ухажването на Geely. Вместо това Stroll започна да флиртува с правителствения фонд на Саудитска Арабия PIF. Саудитците са в състояние да предложат свежи пари, както и технологично партньорство с Lucid Motors, в която притежават 60,5% контролен пакет. Наскоро Строл отново започна да разговаря директно с Питър Роулинсън и Ерик Бах от Lucid. Защо Lucid? Защото сътрудничеството с американския стартъп за електрически превозни средства може да доведе до взаимноизгоден сценарий.



Lucid Air.
Lucid


Първоначалната идея, замислена в края на 2021 г., предвиждаше Lucid да покрива автомобилите до 200 000 долара, докато Aston да се грижи за клиентелата над 225 000 долара, включително за сегмента на суперавтомобилите/хиперавтомобилите. В същото време американците ще прекратят собствената си разпокъсана и недостатъчно финансирана схема за дистрибуция и ще обединят усилията си със 134-те установени дилъри на Aston.


Традиционните предимства на Aston включват леки архитектури, завладяващ дизайн и водеща в индустрията персонализация. Основните силни страни на Lucid са електрификацията и цифровизацията. Но що се отнася до огъването на ламарина, сглобяването на парчетата и превръщането им в нещо, което се движи доста добре и издържа, Aston има ясно предимство пред стартъпа. Така че, по странен начин, тези двама малко вероятни партньори всъщност биха могли да се окажат добро съчетание.

В един идеален свят и двете марки трябва да се възползват една от друга и да се мотивират взаимно. Представете си как Lucid Air 2.0 поражда Aston Martin Lagonda или SUV Lucid Gravity споделя гените си със следващото поколение DBX. Твърди се, че в края на януари Aston вече се е съгласил да купува електрически двигатели от Lucid (а не от Mercedes). Този сценарий обаче все още е засенчен от тежкото дългово бреме на Aston и бързия темп на изгаряне на парични средства от Lucid, за да назовем само два усложняващи фактора.






 












 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и