20.07.2017 10:05

5-местен автомобил се захранва 100% от слънцето, развива 130 км/ч

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екип от студенти от Техническия университет в Айндховен (TU/e) наскоро представи електрическа кола, която има пет места и изцяло се захранва от слънцето. Наречена Stella Vie, колата се отличава от всичко познато, защото е по-ефективна от всички слънчеви коли преди себе си. Дори и с по-малко слънчеви панели на покрива, колата може да достигне пробег от около 1000 километра в слънчев летен ден.


Според студентите, Stella Vie е “колата на бъдещето”. Зареденият от слънцето автомобил със слънчева енергия може да достигне скорост до 130 км/ч и също така е оборудван нови, интелигентни технологии като например система за навигация за паркиране, която взема предвид позицията на слънцето при паркиране (за да може колата да продължи да се зарежда). Подобно на Tesla, Stella Vie най-новите технологии, за да предупреждава шофьорите за предстоящи събития по пътя. Това позволява по-безопасно и по-ефикасно шофиране.


Според TU / e, Stella Vie е проектирана да намери най-ефективния маршрут и да покаже колко енергия може да бъде спестена в сравнение със стандартна кола, задвижвана от изкопаеми горива. Всяка излишна енергия, генерирана от превозното средство, може да бъде подадена към къщата на собственика или към електрическата мрежа. Освен това интелигентната система за зареждане и разреждане следи цените на енергията и тенденциите в ежедневната употреба, за да предложи най-доброто време за презареждане и зареждане.


Общо 23-ма ученици са работили заедно по разработването на колата. Тя се бори да спечели третата световна титла Bridgestone World Solar Challenge, която ще се проведе през октомври тази година в Австралия. Конкурсът изисква автомобилите, задвижвани от слънчева енергия, да са способни на 3000 километра пробег през австралийската пустош. Stella Vie ще се състезава в класа “Круизер“ (за практични автомобили), където съдиите вземат под внимание техническите иновации, потреблението на батерии и броя на пътниците, които могат да бъдат транспортирани.


 Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей