Свързани новини

10.01.2021 17:01

2021: Тръгват самоуправляващите се камиони

Видян 2688 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Компании като Tesla, Uber, Cruise и Waymo обещават бъдеще, в което автомобилите са по същество мобилни роботи, които могат да ни отведат навсякъде с няколко докосвания на смартфон. Но нова категория превозни средства е на път да изпревари самоуправляващите се автомобили в този скок в бъдещето. Автономните камиони тихо постигат точно толкова, ако не и повече напредък към търговското внедряване и тяхното въздействие върху превоза на стоки без съмнение ще бъде дълбоко, пише spectrum.ieee.org.

Сред близо дузина компании, разработващи автономни превози, базираната в Сан Диего TuSimple се опитва да напредне, като комбинира уникална технология с поредица от стратегически партньорства. Работейки с производителя на камиони Navistar, както и с корабния гигант UPS, TuSimple вече провежда тестови операции в Аризона и Тексас, включително автономни писти от депо до депо. Те се управляват под така наречената „контролирана автономия“, при която някой се вози в кабината и е готов да поеме волана, ако е необходимо. Някъде през 2021 г. се планира да започне да премахването на човешкия надзор, като позволява на камионите да се карат от без никой на борда.

Както автономните автомобили, така и автономните камиони разчитат на сходна основна технология: Сензорите - обикновено камери, лидари и радари - подават данни към компютър, който от своя страна управлява превозното средство, използвайки умения, усвоени чрез огромно количество обучение и симулация. По принцип разработването на автономен камион може да бъде малко по-лесно от разработването на автономен автомобил. Това е така, защото за разлика от пътническите превозни средства, камионите - по-специално ремаркетата за дълги разстояния - обикновено следват фиксирани маршрути и прекарват по-голямата част от времето си по магистрали, които са по-предвидими и по-лесни за навигация от наземните улици. Камионите също са по-добра платформа за автономност, с големия си размер осигуряват повече мощност за компютри и подобрено зрително поле за сензори, които могат да бъдат монтирани по-високо от земята.


Photo: TuSimple 


 Виж видео ТУК!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци