17.06.2022 12:06

Съдът установи, че БФС е регистрирал 90 нередовни делегати

Видян 5606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Юридическата каша около БФС стана още по-голяма, след като Софийски градски съд (СГС) е отменил всички решения от предсрочния конгрес на 12 октомври 2021 г. За становището на съда съобщи в. Марица.


 


Основният мотив на съда е, че са установени 90 нередовни делегата на клубове (18,6% от присъстващите), които са регистрирани като редовни от БФС, но всъщност са нямали право на глас. Според член 38 точка 2 от устава на БФС всеки един от излъчените делегати трябва да е член или да участва в управителен орган на клуба, който представлява. Сред тях дори има делегати на два първодивизионни отбора. Представител на "Лудогорец" е бил спортният директор Георги Караманджуков, който обаче не е вписан в Търговския регистър като член на органа на управление на клуба. "Локомотив" (Пд) пък е бил представляван от тогавашния си собственик Христо Крушарски, който също тогава по документи не е бил в клубната управа. По сходен начин са били нелигитимни и делегатите на втородивизионните "Литекс" (Величко Дихонов) и "Септември" (Симитли) - Апостол Апостолов, кмет на града. Двамата са представени като членове на футболните клубове, но съдът е установил, че това не е вярно.


 


Не е бил редовен дори жалбоподателят в съда - специалистът по спортно право Георги Градев, който трябваше да представя "Балкан" (Варвара), но не бе допуснат в залата и това доведе до иска му за обявяване на решенията на конгреса за нередовни.


 


След провеждането на въпросния конгрес, на който Борислав Михайлов бе избран за нов 4-годишен мандат, опозицията начело с Димитър Бербатов оспори начина, по който бе проведено събранието и най-вече липсата на балотаж. Сега СГС не само уважи жалбата на "Балкан" и на Градев, но и задължи БФС да поеме разноските по делото, възлизащи на 3812 лв. за държавна такса, експертиза и адвокатско възнаграждение.


 


Решението е първоинстанционно и от футболния съюз могат да го обжалват в срок от две седмици пред Софийски апелативен съд.


Ако БФС окончателно загуби делото, то това означава, че трябва да се свика нов конгрес, вероятно също с решение на съда, като на това събрание трябва да бъдат прегласувани наново точките от дневния ред, включително избор на президент на БФС и Изпълком.


 


Сегашното решение е втора победа на опозицията, предвождана от Димитър Бербатов, след като те вече по съдебен път успяха да издействат свикването на въпросния предсрочен конгрес на 12 октомври м.г. Отделно от екипа на Бербатов очакват решение на съда по подписката на над 1/3 от клубовете за свикване на следващ конгрес, както и окончателно становище по проведения от тях форум на 18 март т.г., в който участваха само представители на опозицията и Бербатов беше избран за президент. От БФС вече обжалваха редовността на този избор и опита за вписване на взетите от опозицията решения в Търговския регистър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец