Въпреки че Спортният арбитражен съд (CAS) отказа да потвърди забраната за участие на Валиева в Зимните олимпийски игри, отчасти позовавайки се на статута ѝ на защитено лице, РУСАДА все още разследва случая и има краен срок до 8 август да вземе решение

Свързани новини

05.05.2022 17:42

Русия отговори на твърденията на САЩ, че Путин би могъл да попречи на делото за допинг на Валиева

Видян 4903 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) отвърна на главния изпълнителен директор на Олимпийския комитет на САЩ Сара Хиршланд след нейните предположения, че коментарите на президента Владимир Путин могат да застрашат "целостта" на допинг делото около звездата във фигурното пързаляне Камила Валиева.




На 15-годишна възраст Валиева помогна на Русия да спечели златото в отборната надпревара по фигурно пързаляне на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. , преди да се появи новината за положителен резултат от допинг тест, получен от проба от руското национално първенство, взета през декември.


 


Момичето получи разрешение да участва в състезанието на сингъл жени в Пекин, но споровете се отразиха зле - фаворитката за златен медал завърши разочароващо четвърти, гледайки как сънародничката й Анна Щербакова спечели златото, а рускинята Александра Трусова - среброто.


 



Допинг пробата на Валиева съдържаше следи от забраненото вещество триметазидин, използвано за лечение на ангина, но бе обявена за положителна от акредитирана от Световната антидопингова агенция (WADA) лаборатория в шведската столица Стокхолм едва шест седмици по-късно, на 8 февруари, след като Валиева участва в отборното състезание в Пекин. Впоследствие като причина за това забавяне бяха посочени усложненията на Covid.


 


 


Въпреки че Спортният арбитражен съд (CAS) отказа да потвърди забраната за участие на Валиева в Зимните олимпийски игри, отчасти позовавайки се на статута ѝ на защитено лице, РУСАДА все още разследва случая и има краен срок до 8 август да вземе решение.
 
 
Церемонията по връчването на медалите в отборното състезание, в което САЩ завърши на второ място след Русия, все още не се е състояла, след като беше отложена за неопределено време в Пекин.
 
 
По време на среща с медалистите от Игрите в Пекин миналата седмица президентът Путин защити 16-годишната Валиева и заяви, че "такова съвършенство не може да бъде постигнато по нечестен начин", което беше възприето като препратка към изпитанията по допинг делото ѝ.
 
 
Американският олимпийски служител Хиршланд обаче заяви, че коментарите на руския лидер могат да попречат на разследването.


"Виждате в новините, че Путин защитава Валиева, и се питате: "Ако той защитава Валиева, преди процесът да се е развил, как може да се смята, че процесът е честен?" Хиршланд отбеляза тази седмица, като същевременно призова Русия да бъде санкционирана заради начина, по който се справя със случая.


В отговор на тези коментари генералният директор на РУСАДА Вероника Логинова настоя пред руските медии, че организацията спазва докрай изискванията на WADA и международните стандарти.


"В работата си РУСАДА стриктно следва разпоредбите на нормативните документи, а именно изискванията на Световния антидопингов кодекс и международния стандарт, които показват необходимостта от поверително разследване", заяви Логинова пред R-Sport.
 
 
 
"Разбира се, за провеждането на задълбочено разследване е необходимо време и то продължава. "
Логинова подчерта, че разпоредбите на Световния антидопингов кодекс и Общоруските антидопингови правила изискват от РУСАДА като национална антидопингова организация "да проведе задължително разследване на персонала на спортистите в случай, че защитено лице е извършило нарушение на антидопинговите правила".


"Провеждаме разследване, за да установим всички обстоятелства, свързани с евентуално нарушение на антидопинговите правила в интерес на защитено лице, да установим лицата, участвали в това нарушение (или да изключим евентуално участие), и да съберем допълнителни материали и доказателства, свързани с този случай", продължава Логинова.
 
 
"Бих искала да повторя: моля, имайте предвид, че спортистът е защитено лице и по-нататъшните коментари относно процеса на разследване не само нарушават правата на спортиста, но и възпрепятстват провеждането на разследването, като се вземат предвид принципите на поверителност и ефективност", заключи тя.


Въпреки че според информацията RUSADA трябва да вземе решение до 8 август, има предположения, че окончателната присъда може да бъде готова едва през следващата година.


Екипът на Валиева и руските олимпийски власти постоянно твърдят, че тя е преминала допинг тестове преди и след положителната проба - включително в Пекин.


По време на извънредното изслушване на CAS в китайската столица екипът на Валиева изказа предположение, че положителният резултат може да се дължи на замърсяване от лекарства за сърце, приемани от дядо ѝ, с когото тя често прекарва време.

 


Други се питат защо докладването на резултата е отнело толкова време, а WADA прехвърля отговорността на RUSADA и твърди, че е трябвало да отбележи теста като "приоритетен".




В първоначалното си решение по случая спортният съд CAS критикува ролята на WADA в този провал, като заявява: "антидопинговите лаборатории и органи би трябвало да могат да извършват антидопингови тестове по бърз начин, когато пробите се събират на значими предварителни събития, които могат да представляват селекция за Олимпийските игри, като например руското национално първенство по фигурно пързаляне. "





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец