2021 г. се оказва рекордна по брой на българските спортисти, нарушили антидопинговите правила

Свързани новини

12.03.2022 16:03

Рекорден брой български спортисти са уличени с допинг през 2021 г.

Видян 2021 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


2021 г. се оказва рекордна по брой на българските спортисти, нарушили антидопинговите правила, сочи справката на Националния антидопингов център, предаде Сега.




От изнесените статистически данни се вижда, че през миналата година общо 18 наши състезатели са направили различни нарушения. От тях десет вече са получили своите санкции, а другите 8 очакват случаите им да бъдат окончателно разгледани и да бъде произнесено наказание. Вече има и три положителни проби от 2022 г., по които също тепърва ще се произнесе Дисциплинарната комисия на БОК - органът в България, налагащ наказания за допинг.




Преди това най-много санкционирани спортисти Националният антидопингов център отчете през 2018 г. - общо 12, докато в следващите две години те неизменно бяха по 10.



Разпределението на случаите по дисциплини показва силен уклон към силовите и бойните спортове. За периода 2017-2022 г. уличените спортисти са общо 48. Сред тях делът на силовите и бойни дисциплини е 77% (39), като рекордьор е бодибилдингът, който има санкционирани 9 състезатели. Другите са: вдигане на тежести (4+1 треньор), борба, джудо и кикбокс (по 4-ма), силов трибой (по 3-ма), бокс, плуване, самбо и канадска борба (по 2-ма), гребане и колоездене (по 1).




Осмината други наказани са от хандбал - 4-ма, хокей на лед, лека атлетика, стрелба, софтбол и футбол - по 1.




Прави впечатление, че тримата български плувци, които дадоха положителни допинг проби при извънсъстезателен контрол на 4 февруари 2021 г., все още не са разбрали своите наказания. Правата на Благой Панайотов, Здравко Баблаков и Светлозар Николов са временно замразени от 23 февруари 2021 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Петко Напетов Пакпадналов 13.03.2022 09:30

    Е най-накрая и нещо хубаво да се случи и на родниния български спорт. Така поне мин. на спорта ще си оправдае десетките милиони дето харчи за 'народен' спорт.Вече има пороклятия от рода на: Дано да доживееш да видиш България да стане световен шампион по футбол, ДАНО!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на