"От възрастни мъже, които ми правеха комплименти на шахматни турнири, до получаване на DM-и от моите противници, в които се казваха неща като "Не можех да спра да те гледам" по време на шахматната ни партия.

Свързани новини

01.04.2023 17:00

Да си жена в шаха може да бъде "самотно": Стриймърката Анна Крамлинг

Видян 8999 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като много жени разказаха за притеснителните си преживявания в света на шаха, включително обвинения в сексуално насилие от страна на гросмайстор, историческата игра преживява своя собствен момент #MeToo.

Популярната онлайн стриймърка Анна Крамлинг казва, че също е имала неприятни преживявания по време на кариерата си в играта.

20-годишната жена, която може да се похвали с почти 400 000 абонати в YouTube, казва, че това, че е жена в шаха, понякога е водело до нежелани коментари от страна на мъже, които са я карали да се чувства неудобно и самотно по време на турнирите.


"Още от дете имам странни преживявания в света на шаха", казва Крамлинг пред CNN Sport.

"От възрастни мъже, които ми правеха комплименти на шахматни турнири, до получаване на DM-и от моите противници, в които се казваха неща като "Не можех да спра да те гледам" по време на шахматната ни партия.

"Това ме караше да се чувствам много неудобно, тъй като една партия шах обикновено трае четири или пет часа, така че се чувствах странно, знаейки, че някой много по-възрастен от мен е мислил за мен по този начин в продължение на толкова много часове."
Обратна връзка от рекламата

Като дъщеря на двама гросмайстори - майка ѝ Пиа е петата жена гросмайстор в историята, а баща ѝ Хуан Мануел Белон Лопес е петкратен шампион на Испания - шахматът винаги е играл важна роля в живота на Крамлинг.

Родена в Испания, Крамлинг споделя, че е прекарала много време в пътувания с родителите си по турнири по целия свят и в крайна сметка е решила да развие собствените си умения.

Тя казва, че е започнала да се занимава с шахмат по-сериозно, след като се е преместила в Швеция със семейството си, изучавайки играта до два часа всеки ден.

"Дори и да не учех всеки ден, постоянно чувах за шахмат, постоянно виждах родителите си да анализират шахматните си партии, да говорят за шахмат", казва тя.

По данни на Chess.com през 2018 г. Крамлинг е достигнала върховия рейтинг на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) от 2175 точки, което я квалифицира като жена-майстор на ФИДЕ - третият най-висок рейтинг за жени, след жената гросмайстор и жената международен майстор.

От 2020 г. насам обаче Крамлинг казва, че се е фокусирала повече върху изграждането на платформите си в социалните медии.


Засрамен и виновен

Крамлинг си спомня момента, в който арбитърът поставя под въпрос облеклото ѝ по време на младежки турнир, в който участва на 15-годишна възраст.

По думите ѝ е било лято, така че като много други е била с къси панталони и е отишла да говори с познати приятели, които са се състезавали в мъжкия турнир.

Тя каза, че служител на турнира се е приближил до нея и й е казал, че "разсейва всички мъже".

"Спомням си, че се върнах в женската секция на турнира и се чувствах толкова смутена и виновна, че не можех да се концентрирам през цялата игра - просто исках да си тръгна", каза тя.

"Един от основните проблеми беше, че има много повече момчета, отколкото момичета, които играят шах, и да си жена на шахматен турнир понякога може да се чувстваш самотна.

"Понякога съм играла в турнири с над 300 участници, в които само пет са били жени.

"Мисля, че една от причините толкова малко жени да се състезават е, че средата в шахматните турнири може да бъде много враждебна към тях и знам, че много, много жени имат истории като моята или по-лоши."


Въпреки тези инциденти, Крамлинг продължава да изпитва страст към играта, което се вижда от нейните онлайн платформи.

Тя редовно качва видеоклипове, като например неофициални мачове срещу гросмайстора Магнус Карлсен, и излъчва партиите си онлайн.

Светът на шахматния стрийминг може да е сравнително нов, но със сигурност има публика.

В допълнение към разрастващия се канал в YouTube Крамлинг може да се похвали с 301 000 последователи в Twitch и почти 150 000 в Instagram. Тя казва, че повечето отзиви, които получава онлайн, са приятелски.

Крамлинг казва, че присъствието ѝ и последвалите го последователи се увеличават ежемесечно, а неотдавна беше номинирана за най-добър стрий мър на шахмат на тазгодишните награди The Streamer Awards.


Изминала е дълъг път от първия си видеоклип, за който казва, че го е направила с лаптопа на тогавашния си приятел.

По стечение на обстоятелствата решението ѝ да експериментира със стрийминга съвпада с пандемията на Covid-19, която доведе до бум на популярността на онлайн шаха - онлайн платформата Chess.com съобщи по-рано тази година, че в нея са се регистрирали над 102 милиона потребители, което е 238% увеличение спрямо януари 2020 г.

Крамлинг казва, че е благодарна, че знанията и ентусиазмът ѝ по отношение на шаха са намерили публика.

"Никога не съм си мислила, че ще си изкарвам прехраната с това", казва тя. "В началото беше толкова забавно и все още смятам, че е наистина забавно.

"Мисля, че това се пренася и в потоците, хората виждат, че се забавлявам и мисля, че това е най-важното.

"В момента, в който започне да не е забавно, мисля, че е много трудно да се прави добро съдържание".


Какво трябва да направи шахматът за жените

Крамлинг казва, че иска нейното съдържание да служи не само за забавление.

Според изследователя Дейвид Смердън само 11 % от играчите с рейтинг на ФИДЕ и само 2 % от гросмайсторите - най-високата шахматна титла, присъждана от ръководния орган на спорта - са жени.

Точно както майка ѝ е била нейният модел за подражание, сега Крамлинг иска да вдъхнови други жени да играят шах, но казва, че турнирите трябва да дадат своя принос.


Тя заявява, че иска служителите да бъдат по-ангажирани в наблюдението на поведението спрямо жените и ги призовава да поемат отговорност, ако възникне проблем.

"Шахматните треньори, играчите и особено длъжностните лица на турнирите трябва да дават пример, за да се чувстват всички добре дошли, независимо кои са те. Шахматът е игра за всички", каза тя.

"Надявам се, че чрез моето онлайн присъствие мога да допринеса за това да покажа, че жените имат глас в шаха и да вдъхновя повече жени да играят.

"Знам, че шахматните турнири няма вечно да изглеждат по този начин, просто трябва да накараме повече жени да играят.

"Колкото повече говорим за това колко лошо се отнасят с някои жени на турнирите и колкото повече слушаме историите на всички, толкова повече сме в състояние да направим промяна."


 Снимка: Courtesy Madelene Belinki


 


 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева