“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

Свързани новини

06.06.2023 14:56

93 години от рождението на първия българин, обиколил света с яхта

Видян 1308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 4 юни отбелязвахме 93 години от рождението на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта.

Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна.

Семейството се мести тук през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си - да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб "Академик" на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб "Порт Варна". Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г.

Обиколката на Земята

След това състезание, яхтата "Кор Кароли" е доокомплектована в Ню Йорк, а знаменитото си околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

През Панамския канал и покрай островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

Корпусът на яхтата "Кор Кароли" се съхранява във Военноморския музей във Варна.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и