Само още месец! Точно 30 дни остават до началото на едно от най-мащабните спортни мероприятия в историята. Със сигурност предстоящото Световно ще бъде и най-скъпото, и най-странното, провеждано досега!

Свързани новини

21.10.2022 14:00

30 дни до най-мащабното, най-скъпото и “най-странното“ Световно първенство по футбол

Видян 2960 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Само още месец! Точно 30 дни остават до началото на едно от най-мащабните спортни мероприятия в историята. Със сигурност предстоящото Световно ще бъде и най-скъпото, и най-странното, провеждано досега!


В периода 20-ти ноември - 18-ти декември ще се изиграят 64 двубоя на 8 стадиона в Катар - едва вторият случай, в който Азия е домакин на Мондиал! Селекциите на 32-те страни-участнички в надпреварата ще са ясни съвсем скоро, а домакините вече са готови да посрещнат най-добрите футболисти на планетата.


Световно първенство по футбол 2022 - най-странното в историята


Това ще бъде Мондиал №22 в историята на футбола, но за пръв път ще се проведе през зимата - решение, което се прие с много смесени чувства от големите сили в спорта. Причината обаче е ясна - през лятото температурите в Катар са непосилни за футбол от най-високо ниво. Страната обаче беше определена за домакин и смяна на периода, в който да се проведе турнирът, е само един от многото компромиси, направени от ФИФА и членовете на организацията.


Също така едва за втори път Световното първенство по футбол ще се проведе в Азия. Първият случай беше през 2002 година, когато Япония и Южна Корея заедно домакинстваха на 32-та отбора, които взеха участие в надпреварата.


Независимо какво ще стане през зимата в Катар, първенството там ще остане завинаги в историята като последното, което се провежда с 32 тима. През 2026 година (в САЩ, Мексико и Канада) отборите вече ще са 48!


Катар 2022 - най-скъпият Мондиал в историята


Първоначално за Световното беше обявено, че ще бъдат отделени около 10 милиарда долара, но тази сума остана забравена. По последни данни, включително от катарска страна, цялата сума е набъбнала до 200 милиарда долара. Това превръща Мондиал 2022 в най-скъпият в историята.


Заради кратките срокове и огромните цени, ФИФА дори позволи на домакините да намалят стадионите от 12 на 8, като само за изграждането им са отделени между 4.5 и 6 милиарда долара. Останалата част от инвестицията е за инфраструктура, хотели, бази за отборите и много други подобрения в страната, за да може тя да посрещне 32-та отбора, както и над 1.5 милиона туристи, отиващи в Катар само заради Световното.


30 дни до Световното, но efbet вече предлага топ коефициенти за мачовете



Въпреки че има много клубен футбол, който да се изиграе през следващите седмици, мачовете в груповата фаза на турнира вече са ясни, а това позволява на efbet вече да предлага топ коефициенти за Световното на ключовите битки по стадионите в Катар.

 
Българският букмейкър предлага коефициенти не само за мачовете от първата седмица, но и за редица дългосрочни събития - за победител; финалисти; голмайстор в турнира; носител на Златната топка; носител на Златната обувка; победители в групи и още много други!


Световно първенство през зимата


Една от най-големите "драми" за избора на Катар за домакин беше фактът, че жегите (дори през зимата) са непоносими. Поради тази причина всеки стадион е снабден с "хай-тек" система за охлаждане, като най-модерните стадиони ще "абсорбират" енергията на слънцето, за да захранват достатъчно електричество за огромните климатични системи, които са поставени на стадионите.


Технологичната система е неизползвана до момента, като обещава да е една от най-екологичните, изобретени до момента. При успешно реализиране на този план е твърде вероятно да видим все повече европейски стадиони с подобна технология, разчитаща на слънцето за основен източник на енергия за захранване на съоръженията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а