Свързани новини

17.09.2012 13:31

Зрелищно танцово шоу върху фасадата на НДК

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По случай петото си юбилейно издание международният фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK подарява на жители и гостите на град София уникален спектакъл на открито. Фасадата на Националния дворец на културата ще се превърне в сцена на музика, танц и акробатика под звездите. Танцовата компания DELREVÉS от Испания ще представи забележителното си представление Guateque на 23 септември от 20.30 ч. Артистите ще танцуват „вертикално” върху фасадата на НДК откъм ул. „Фритьоф Нансен”, а музика на живо ще се грижи за доброто настроение на публиката. Софиянци ще могат да се насладят абсолютно безплатно на представлението, част от проекта „Новото лице на НДК”, който се осъществява с подкрепата на Програма Европа на Столична община. 

Спектакълът Guateque обединява различни художествени езици като съвременен танц, дигитални изкуства, театър и вертикален танц, използвайки архитектурата като средство за движение. В разрез с типичната хоризонтална сцена, тук всичко е обърнато вертикално, а танцьорите като истински акробати, поддържани само от въжета, изследват физическите си възможности и предизвикателствата на стената в уникален синхрон. „Стремим се да пренесем зрителите в паралелен свят – свят, в който е възможно да летиш, в който не съществува гравитация...”, споделят самите артисти. 

Guateque е съвременен танц във въздуха, в който „летящите тацьори” предлагат едно ново тълкуване на това, което се случва в една купонджийска нощ. Какво търсим, какво е възможно, какво се е случило и какво не. Мъж и жена преживяват различни срещи в нощта и пред зрителите се разиграват типични сценарии на социални отношения - прелъстяване, борба за власт между половете, чувство за несигурност, гордост, страх. С езика на тялото са представени ролите, които всички играем в реалността. Отношенията между двамата кулминират във вертикален суинг, връщащ ни към музикалната комедия от 70-те години на 20 век. 

Двамата танцьори изпълняват пърформансите си под оргинална музика на живо, която е вдъхновена от мюзикълите на миналия век. Всичко това е допълнено от богата аудио-визуална среда, сътворена пред очите на публиката. Видеото взаимодейства с артистите, като размива границите в реалността и провокира въображението. Резултатът винаги е уникален и изненадващ заради различния град и различната архитектура, без които пърформансът не би бил възможен. 

На 18 и 19 септември столичани ще могат да гледат и филми на танцова тематика с безплатен вход. Уникалният проект на Берлинската филхармония „Rhythm is it!” (Германия, 2008) ще се прожектира на 18 септември от 19.00 часа в Expo Hotel, Expo City Hall (в непосредствена близост до новата метростанция "Цариградско шосе"), а чешкият филм „Spalicek” ще гледаме на  19 септември от 19.00 часа в Чешки център, Лилав салон (ул. “Г. С. Раковски” 100). Филмите са част от специализирания кино модул, който се случва за първи път в рамките на SOFIA DANCE WEEK. 




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв