Свързани новини

07.10.2019 15:20

Второ БГ заглавие в надпреварата за Оскар

Видян 1404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Анимационният филм „Задачи за деня“ ще е второто българско заглавие в надпреварата за наградите „Оскар“, предава Монитор.


Той е един от петте филма от проекта за анимирана поезия „Щрих и Стих vol.2“ с инициатор и продуцент Весела Данчева от „Компот Колектив“, финансирани от Националния филмов център, чиято премиера се състоя на 16-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ (In The Palace) във Варна миналата седмица.


Кратката анимация „Задачи за деня“, създадена от режисьора Петя Златева по едноименно стихотворение на поета Стефан Иванов, впечатли членовете на журито Али Асгиари, Катя Тричкова и Санди Либерсон и спечели наградата за най-добър национален филм, с което получи правото директно да се квалифицира за надпреварата за отличието „Оскар“ за анимационен късометражен филм. Именно в тази категория по-миналата година българинът Теодор Ушев бе номиниран за наградата на Американската филмова академия. От 2018-а той е неин член и има право на вот.


„За красивото, тъжно и поетично пресъздаване на загубата и самотата в един привидно обикновен ден“, гласи обосновката на журито във Варна за отличието. Това е шанс, който много малко късометражни български филми имат, тъй като на национално ниво се изпраща само едно предложение за пълнометражен филм. Тазгодишното ни предложение за наградите на Американската филмова академия е „Ага“ на режисьора Милко Лазаров, а сега вече към него се присъединява и 5-минутната анимация „Задачи за деня“.


Снимка: От анимация на Петя Златева „Задачи за деня“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева