Тази година в списъка с най-приятелски настроени градове дебютира Кралендейк, столицата на холандския карибски остров Бонер

Свързани новини

22.08.2022 10:16

Топ 10 на най-приятелски настроените градове в света

Видян 2095 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ето кои 10 града са най- харесвани тази 2022 година:


10. Единбург




Независимо дали търсите готическа архитектура, оживени ресторанти или няколко глътки уиски, Единбург е дестинацията за вас. Отличена от нашите читатели като десетия най-приятелски настроен град в света, шотландската столица се отличава с артистична атмосфера, която е привлекателна както за местните жители, така и за туристите.


Въпреки световната си слава Единбург все още излъчва чар на малък град благодарение на сплотената си общност и местните предприятия. Последвайте местните хора във всяка малка пекарна или квартален бар и ще се почувствате добре дошли за минути.



9. Сингапур




Сингапур може би е идеалната дестинация. В него има множество хотели и галерии, на които туристите могат да се насладят, и той продължава да бъде един от най-безопасните и чисти градове в света. Повечето сингапурци говорят английски или мандарин (или и двата езика), което означава, че повечето чуждестранни посетители не трябва да се притесняват от езикови бариери, когато се движат из града. Ако искате веднага да се почувствате част от местната култура, отидете направо в някой от сингапурските хаукерски центрове, където дружелюбни продавачи ще ви заведат до най-добрата катон лакса и чили раци в живота ви.


 8. Истанбул




Сложен, разнообразен и с богата история: Истанбул притежава всички най-добри характеристики на Турция. Градът винаги е стоял на кръстопътя на света, като е прехвърлял мост между Изтока и Запада, модернизма и древността. Той повече от оправдава своята мултикултурна репутация, като обекти като Големия базар и Синята джамия - без да споменаваме променящото се международно летище - привличат посетители от цял свят. А благодарение на множеството нови хотели и обществени сгради на хоризонта, изглежда, че през 2022 г. градът ще стане още по-приветлив.


 7. Копенхаген




Дания е известна като една от най-щастливите страни в света и подозираме, че Копенхаген има голяма заслуга за това. Градът е изпълнен с обществени паркове, безплатни галерии и световноизвестни ресторанти, които биха предизвикали усмивка на всяко лице. Това е и едно от най-благоприятните за колоездене места в света, което означава по-малко автомобилен трафик и по-здрави граждани. Насладете се на тази радост в градините Тиволи (вдъхновили "Най-щастливото място на Земята") или се отбийте в някое от многобройните места за хапване и пийване.


6. Дъблин



Разбира се, в столицата Дъблин се наблюдава ръст на глобалните компании и емигрантите, които пускат корени, но тя запазва гостоприемната си ирландска същност. Жителите на града са изключително дружелюбни и не отстъпват по нищо на жителите на Средния Запад.


Никога няма да бъдете избутани настрани на оживена улица; нормално е да намалите темпото, за да се разходите по "Сейнт Стивън Грийн" или да се забавите на вечеря в някой от оживените ресторанти в града. Почти на всяка улица има (поне) една кръчма, пълна с местни жители и туристи, които се събират, за да празнуват заедно живота.


 5. Лисабон




Лисабон е идеалната отправна точка за първите посетители на Португалия, тъй като предлага достатъчно гледки към крайбрежието, историческа архитектура и пастети де Ната за цяла ваканция. Нарастващата популярност на града означава, че по време на обиколката му със сигурност ще срещнете други туристи или туристи с раници, както и много семейства и деца, които играят в парковете до залез слънце. Общувайте със съмишленици в някой от лисабонските ресторанти или кафенета за фадо, а след това си починете за още един ден на приключения в някой от фантастичните хотели.


4. Банкок




Банкок постоянно се нарежда сред най-посещаваните градове в света и е лесно да се разбере защо. Столицата на Тайланд има многостранна идентичност, която съчетава историята и културата с модерен лукс, а високите хотели споделят мястото на хоризонта с древните храмове и статуите на Буда. Искате да пристигнете с някакъв план за действие (за да не се изгубите в прословутото задръстване) - препоръчваме ви да отделите малко време за посещение на Националния музей на Банкок, Ват Фо и безбройните улични сергии за храна, подкрепени от усмихнати продавачи.


3. Маракеш, Мароко




Мароко винаги е била врата не само към африканския континент, но и към арабския свят като цяло. Маракеш се откроява като един от най-достъпните градове с приятна смесица от традиционни (пазари за подправки, лабиринтната медина) и модерни (луксозни хотели, музеят "Ив Сен Лоран" в Маракеш). Макар и да не е нова дестинация, Маракеш напоследък си спечели репутацията на център на африканското диаспорно изкуство - спрете се в Музея за съвременно африканско изкуство Ал Мааден, за да се запознаете с най-добрите произведения.


2. Сан Мигел де Алиенде, Мексико




Избран за най-добрия малък град в света тази година, Сан Мигел де Алиенде е привлекателен не само с испанската си колониална архитектура и цветните си фасади. Този планински град, който е средище на художници емигранти, се отличава с разнообразни и общителни местни жители - въпреки че местоположението му далеч от крайбрежието е помогнало на района да остане изолиран и автентично мексикански. Изберете от над 350 ресторанта - от петзвездни до местни закусвални, след което се върнете назад във времето с разходка по добре запазените калдъръмени улици.


1.Кралендийк, Бонер




Тази година в списъка с най-приятелски настроени градове дебютира Кралендейк, столицата на холандския карибски остров Бонер. Въпреки че островът е известен най-вече като място за гмуркане и шнорхелинг, нашите читатели откриват също толкова привлекателни места във вътрешността на страната. Колоритният и компактен център на Кралендийк е осеян с нидерландски сгради с двускатни покриви, а множество бутици и галерии ви приканват да разгледате и извън главната улица.


Същевременно еклектичната смесица от култури на Бонер осигурява гостоприемна среда за почти всеки посетител. "Бях заобиколена от хора, които непрекъснато се преливат от един език в друг, от един музикален жанр в друг и от една кухня в друга", пише Роузи Бел за преживяванията си при посещението на острова. "Осъзнах, че Бонер е пълен с хора, които са чудесна смесица от култури и идентичности - хора, които са хамелеони, точно като мен. "


Снимки: Getty



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали