Прочутото италианско мецосопрано от Школата на Райна Кабаиванска Вероника Симеони ще представи на българска сцена една от коронните си роли Кармен в едноименната постановка на акад. Пламен Карталов

Свързани новини

31.03.2023 11:34

Суперзвезда от Италия на софийската оперна сцена

Видян 2162 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Прочутото италианско мецосопрано от Школата на Райна Кабаиванска Вероника Симеони ще представи на българска сцена една от коронните си роли Кармен в едноименната постановка на акад. Пламен Карталов. Това е завръщане за певицата пред българската публика след участието й във „Вертер“ в Софийската опера през 2012г. и 2013 г.
 


Вероника Симеони завършва оперно пеене в Консерваторията в Адриа и се усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, Академия „Киджана“ в Сиена и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Печелила е награди от конкурсите „Павароти“, „Виоти“, „Вердиеви гласове“ и др. Стипендиант е на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет. Професионалният й дебют е през 2006 г. на оперния фестивал в Сполето като Азучена  в „Трубадур“ от Верди. Следват забележителни изяви на всички значими италиански оперни сцени -  Венеция, Палермо, Болоня, Триест, Флоренция, Верона, Генуа, Торино, Неапол, Бари, фестивалите в Мачерата, Мартина Франка и др.    


През 2012 г. е дебютът й в „Ла Скала“ в „Хофманови разкази“ от Офенбах, а през 2015 г. прави първата си роля и в операта в Рим - Шарлот от „Вертер“. Между 2010 г. и 2012 г. стартира международната си кариера със  серия дебюти в Овиедо, Мексико сити, Бордо, Кардиф, Бирмингам, Цюрих и София. През 2017 г. излиза на сцената на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк отново като Шарлот във „Вертер“ в партньорство с Виторио Григоло. През 2019 г. е в мецосопрановата роля - Прециозила - в суперпродукцията „Силата на съдбата“ в Ковънт гардън, заедно с Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Людовик Тезие, под диригенството на Антонио Папано.


 Особено благодатна в творческия път на Симеони е връзката й с френския оперен репертоар. Кармен в „Кармен“ от Бизе, Селин в „Африканката“ от Маейрбер, Маргарита в „Проклятието на Фауст“ и „ Дидона“ в „Троянци“ от Берлиоз, Шарлот във „Вертер“ от Масне са нейни коронни роли, аплодирани от публиката в Италия, Испания и Германия.
 Работила е с големи диригенти от няколко поколения – Лорин Маазел, Юри Юрквеич, Клаудио Абадо, Джанандреа Нозеда, Микеле Мариоти, Фабио Луизи, Рикардо Шаи, Марко Армилято, Даниел Орен, Мюнг Вунг Чунг, Зубин Мета, Джанпаоло Бизанти и др.


 През февруари 2023 г. Симеони дебютира в Националната опера на Париж в концерта на Школата Кабаиванска Serata Belcanto, реализиран от Българския културен институт в Париж в партньорство с Нов български университет.      Гостуването за „Кармен“ в София  е след серия спектакли на „Норма“ в оперния театър в Болоня и преди дебют в Израелската опера, където ще представи Азучена от „Трубадур“.
 За своята Маестра Вероника Симеони казва: „Тя е изключителна жена – щедра, силна, много интелигентна и с чувство за самоирония. Може би най-важното, което ми е предала е нейният кураж и ентусиазъм. Райна е оптимист винаги. За мен тя е опора и пример, който следвам“, съобщи самата ни оперна прима Райна Кабаиванска.
ph. Marco Impallomeni



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови